Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нинова ще гласува „против“ Цацаров. Драгомир Стойнев го нарече „силна кандидатура“


Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Парламентарната група на „БСП за България“ ще реши как ще гласува за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) чак след като изслуша кандидатите за поста, обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя лично обаче ще гласува „против“, обяви Нинова пред журналисти в Народното събрание, съобщи БТА.

Кандидатите за поста са двама – сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, и издигнатният от „Воля“ депутат Симеон Найденов. БСП не внесе свое предложение преди крайния срок, който изтече в сряда.

Корнелия Нинова уточни, че позицията й „против“ е лична, а не опит за „еднолично налагане на решение на групата“. Други представители на БСП се изказаха в подкрепа на Сотир Цацаров.

„Безспорно Сотир Цацаров е силна кандидатура за шеф на КПКОНПИ. Той е доказал, че може да бъде независим от управляващите”, заяви пред бТВ депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Нинова припомни, че още в началото социалистите са били против приемането на антикорупционния закон в този му вид, според който депутатите избират кой да оглави КПКОНПИ.

„Комисията беше създадена сгрешено, защото, през времето, когато е работила, нито един политик от високите етажи на властта не е осъден за корупция. Нещо повече, самият председател на комиисята се оказа замесен в корупционни практики, което с времето доказа нашето решение, че тя няма да сработи“, обясни Нинова.

Социалистите смятат, че президентът трябва да назначава председателя на антикорупционния орган, а не това да бъде функция на парламента.

ДПС също не внесе свое предложение за председател на КПКОНПИ. Депутатът Хамид Хамид нарече Сотир Цацаров „богаство за всяка държава“ и даде знак, че движението ще подкрепи неговата кандидатура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG