Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демократичната опозиция спечели с огромна преднина изборите в Хонконг


Демократите печелят 400 от 452 места в 18-те регионални съвета в Хонконг
Демократите печелят 400 от 452 места в 18-те регионални съвета в Хонконг

Продемократични формации спечелиха убедително изборите за регионални съвети в Хонконг, съобщиха световните агенции. В 17 от 18 района проправителственият блок е победен с голямо мнозинство от опозицията, която е привърженик на поддържането на дистанция от Пекин.

По предварителни данни, цитирани от местни медии, демократичният лагер получава близо 400 от 452 места в 18-те регионални съвета. Избирателната активност беше рекордно висока и достигна над 71% преди края на изборния ден, съобщи Би Би Си.

Вотът се проведе на фона на продължили половин година протести, които започнаха като недоволство срещу законопроект, който предвижда възможност за екстрадиране на граждани в Китай, но след това прераснаха в недоволство срещу влиянието на Пекин в автономната територия.

Регионалните съвети нямат правомощия да приемат закони. Те служат като съвещателни органи по въпроси като инфраструктура и образование. Резултатите от изборите обаче са знак за нагласите на избирателите, които не след дълго ще трябва да гласуват и за Законодателен съвет. Освен това регионалните съветници имат 117 места в съвета от 1200 делегати, който избира лидера на правителството на Хонконг.

Изборите бяха тест за управлението на подкрепяната от Китай Кари Лам, премиер на автономната територия, срещу която беше насочен гневът на протестиращите през последните месеци. В официално изявление Кари Лам заяви, че правителството уважава резултатите от вота. „Има различни анализи и интерпретации на резултатите, но повечето изразяват виждането, че те изразяват недоволството на хората от настоящата ситуация и дълбоките проблеми в обществото“, се казва в писменото изявление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG