Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арестуваха 36 протестиращи в Хонконг. Сред тях е 12-годишно дете


Протестите в Хонконг започнаха през юни
Протестите в Хонконг започнаха през юни

36 души са арестувани след поредните протести срещу управляващите в Хонконг, съобщи Ройтерс. Сред тях е 12-годишно дете. Задържаните са обвинени в участие в незаконно събрание, притежание на оръжия и причиняване на телесни повреди на полицейски служители.

Това се случи след ескалация на напрежението по време на станалите традиционни демонстрации в неделя, 25 август. Първоначално демонстрациите бяха мирни, но след това протестиращи са организирали барикади на няколко места в града. Световните агенции съобщиха за коктейли Молотов, хвърляни от протестиращи. Властите отговориха с водни оръдия и сълзотворен газ.

Протестите в Хонконг започнаха през юни, когато стотици хиляди граждани на града се обявиха срещу законови промени, предвиждащи екстрадиране на заподозрени за тежки престъпления в Китай. Протестиращите смятат, че законовите промени биха поставят правосъдието на автономната територия под контрола на Пекин.

Впоследствие законопроектът беше оттеглен, но протестите срещу управляващите, подкрепяни от Пекин, продължиха. Демонстрантите искат спиране на „ерозията на законодателните гаранции на „една държава, две сисетми“, договорката, с която Хонконг се присъедини към Китай през 1997 г. Тя предвижда градът да запази независимостта на съдебнта си система, законодателната и изпълнителната си власт.

След началото на протестите Китай струпа военни части при границата с мегаполиса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG