Връзки за достъпност

Извънредни новини

Милиардерът Майкъл Блумбърг ли е този, който ще отнеме втория мандат от Доналд Тръмп


Бившият кмет на Ню Йорк и милиардер Майкъл Блумбърг влиза късно в кампанията за избор на номинация на демократите
Бившият кмет на Ню Йорк и милиардер Майкъл Блумбърг влиза късно в кампанията за избор на номинация на демократите

Преди дни милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че ще се впусне в битката за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ през 2020 г. Той каза още, че целта, която си поставя, е „да победи Тръмп и да изгради наново Америка“. Кой е Блумбърг и какви са шансовете му да се добере до битката с настоящия президент и евентуално място в Белия дом?

Защо чак сега?

Кандидатурата на Блумбърг не е чак толкова голяма изненада за редица анализатори в САЩ. Слухове за подобни действия се появяват неизменно след като той приключи третия си мандат като кмет на Ню Йорк през 2013 г. Изненадата обаче дойде от избрания момент. Докато водещите кандидати Джо Байдън, Елизабет Уорън и Бърни Сандърс вече месеци наред участват в надпреварата и са изградили нагласи сред по-голямата част от избирателите, Блумбърг има малко повече от два месеца преди началото на гласуването, което започва на 2 февруари в Айова.

Проучванията показват, че Майкъл Блумбърг значително изостава след останалите кандидати. Изследване на Ройтерс и Ипсос, проведено между 12 и 14 ноември, когато номинацията не беше все още официална, но вече бе очаквана, показва 3 % подкрепа за бившия кмет на Ню Йорк - това би му отредило пето място сред кандидатите на демократите. В същото време Байдън и Сандърс събират по 19 %, а Уорън 13 % подкрепа. Интересен факт, който може да бъде забелязан в изследването, е, че номинацията на Блумбърг отнема близо 4 % от подкрепата за водещия кандидат на демократите Байдън.

Според проучванията основна причина за малката подкрепа, която иначе известният милиардер получава, е свързана с късното му включване. Различни сондажи показват, че вече близо 80 % от демократите са взели решение за кого ще гласуват на предстоящите предварителни избори, а само 22 % от тях не са доволни от наличните кандидати и искат още лица. Накратко: бившият кмет на Ню Йорк е популярна личност, но избирателите знаят малко за идеите и намеренията му.

"100 млн. долара срещу Тръмп"

Блумбърг най-силно залага на финансовите си възможности и далеч по-умерения си профил, особено на фона на останалите водещи кандидати. Блумбърг ще се опита да привлече към себе си именно демократите, които нямат толкова крайни възгледи. Към момента те по-скоро подкрепят Байдън и кмета на Саут Бенд, Индиана, Пит Бътигиг, който е четвърти по подкрепа.

Приликите между Блумбърг и Байдън са също, че и двамата са заемали високи постове и поставят като приоритет свалянето на Тръмп, а не толкова какво биха правили.

По ключова тема за предстоящите ибори – климатичните промени, която се очаква да обедини левите, Блумбърг има опит, а идеите му не са толкова крайни, колкото на силния глас по въпроса, Елизабет Уорън. В годините си като на кмет на Ню Йорк той се бореше за намаляването на въглеродния отпечатък на града, а в началото на 2019 г. основа неправителствена организация, която лобира за реформи в енергетиката и използването на повече възобновяеми източници.

Блумбърг може да се възползва и от все по-популярния дебат за лицензите за притежаване на оръжия. От години насам той финансира различни организации, които се борят за въвеждането на по-строг режим и повече проверки на притежателите на огнестрелни оръжия.

Относно финансовата мощ пък Блумбърг заяви, че ще похарчи повече от 100 млн. долара за кампания, която ще насочи срещу Тръмп. Това провокира някои от неговите конкуренти, като Сандърс и Уорън, да заявят, че той иска да си „купи“ президентството. За сравнение дотук кампанията, събрала най-много средства сред демократите, е тази на Сандърс, която отчита постъпления от около 61 млн. долара.

Не бива да се пропускат и възможностите за медийни изяви, които собственикът на най-голямата финансова медия в света, „Блумбърг“, може да получи. Той е подкрепян и от втория най-богат човек в света и собтвеник на "Амазон" и авторитетния „Уошингтън поуст“ - Джеф Безос.

Последно от коя партия е?

Променливата партийна принадлежност на Блумбърг е един от въпросите, които определено носят негативи около желанието му да сепечели номинацията на демократите. До 2001 г. Блубърг бе регистриран демократ. Преди изборите за първия му мандат като кмет на Ню Йорк той се присъедини към републиканците. Като част от дясната партия той спечели два мандата, но напусна през 2007 г. и се обяви за независим.

През октомври 2018 г. той отново се завърна в редиците на демократите, с което даде ранен знак за намеренията си да се кандидатира за президентската номинация. Тогава той заяви, че се чувства „много далеч“ от това, което представлява Републиканската партия. В ситуация, в която повечето американски социолози определят поляризацията в обществото като ключов фактор при провеждането на избори, непостоянните позиции на Блумбърг могат да му изиграят лоша шега.

Блумбърг и жените

Друга група, която ще бъде ключова и към която бяха насочени стремежите на демократите през 2016 г. – жените, може да не се окаже съвсем предразположена към милиардера. В книга с крилати фрази на Блумбърг от 1990 г. е включено изказване като „Ако жените искаха да бъдат оценявани заради мозъците си, щяха да ходят в библиотеката вместо в Блумигдейл (магазин за лукзозни стоки – б.р.)“. Друго подобно изказване е при промотирането на един от "Блумбърг-терминалите", когато той казва че машината ще може да прави и орален секс, което „оставя много от вас момичетата без работа“.

В началото на 2019 г. от неговия екип заявиха, че някои от изказванията на бившия кмет през годините са били „неуважителни“. Положението се усложнява още повече превдвид факта, че демократите изтъкват като един от основните пороци на президента Тръмп именно отношението към жените.

Голям проблем може да се окаже и друга група, която се очаква да даде подкрепата си за демократите – тази на малцинствата. Докато заемаше позицията кмет на Ню Йорк Блумбърг наложи и защитаваше политиката на засилени проверки по улиците на града. Общо пет милиона проверки и претърсвания са били извършени през неговите мандати, а по данни на „Ню Йорк таймс“ в този период убийствата са намалели няколко пъти. Все пак едва 15 на всеки 10 хил. проверки са откривали, че спреният гражданин е носил оръжие.

Проблемът е, че тази политика е била прилагана основно спрямо представители на тъмнокожите и латино малцинствата. През годините това води до множество оплаквания срещу полицаи, които са превишили правомощията си и протетест срещу очевидната тенденциозност. През 2013 г. съдебен състав дори постанови, че приема това за „политика на индикретно профилиране, основаващо се на раса“.

През тази година Майкъл Блумбърг поднесе извиненията си на тъмнокожите и латино общности. Той обясни, че „не е подозирал“ какво точно означава налаганата от него политика за тях.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG