Връзки за достъпност

Извънредни новини

Интензивното отделение на педиатрията затваря заради напускане на двама анестезиолози


Доцент Димитър Калайков
Доцент Димитър Калайков

Интензивното отделение на столичната педиатрична болница "Проф. д-р Иван Митев" спира работа до 5 януари 2020 г. Това става ясно от писмо, подписано от временно изпълняващия длъжността директор на здравното заведение доц. Димитър Калайков.

Пред Свободна Европа той потвърди автентичността на документа и обясни, че с моментните ресурси на болницата тя не може да поема грижите за деца, нуждаещи се от интензивни грижи.

Причината за затварянето на интензивното отделение е, че двама анестезиолози са напуснали работа. "Няма как интензивно отделение да съществува без анестезиолози", подчерта доц. Калайков.

Молбите за напускане на лекарите са депозирани в рамките на последните две седмици след фаталния случай при който 3-годишният Александър почина от хеморагична пневмония. Родителите обвиниха лекарите, а премиерът Бойко Борисов се обяви за "възмездие" и нареди отстраняването на директорите на трите болници, в които е било детето. Д-р Елена Георгиева, която е била лекарят в интензивното отделение на Александър, излезе в неплатен отпуск.

"Медийната агресия" е причина за оставките

На въпрос дали напускането на анестезиолозите е в резултат на инцидента и наситеното му отразяване в медиите, доц. Калайков заяви: "Единият напуснал е колегата, който е интубирал детето при нас. На следващия ден дойде и си написа заявлението за напускане. В него няма посочени аргументи, но то е ясно защо. Досега никога не сме били обект на подобна медийна агресия".

"Колегата работи в "Пирогов", а при нас идва на 4-часов работен ден. Е, сега вече няма да идва", добави той. По думите на временния директор на педиатричната болница вторият напуснал е другият анестезиолог, обслужващ интензивното отделение.

"При нас има само още един колега с тази специалност, но той не е в интензивния сектор. Така че той просто няма как да функционира адекватно", допълни Калайков с уточнението, че "анестезиолозите и без друго са рядка специалност вече, а детските такива са буквално една шепа хора".

"Пирогов" и НКБ ще приемат децата, които педиатрията не може

Освен липсата на точно тези специалисти в писмото си до столичните здравни каса и инспекция доц. Калайков изтъкна още: "След отстраняването от работа на д-р Е. Георгиева и напускане на още двама колеги, които работеха в интензивното отделение, нямаме възможност да обезпечим достатъчно колеги със специалност по педиатрия за работа в интензивното отделение".

"Във връзка с това, моля, да бъдат уведомени съответните лечебни заведения, че деца, нуждаещи се от интензивно лечение следва да се насочват за лечение в Националната кардиологична болница (НКБ) и болница "Пирогов", се казва в документа.

1/3 от пациентите са без направление за прием

От Министерство на здравеопазването обясниха, че са информирали Центъра за спешна медицинска помощ, като транспортът на деца ще бъде пренасочен към болниците, с "необходимото ниво на компетентност".

Не е ясно обаче как практически ще се случи това, защото според данни от педиатричната болница около 1/3 от пациентите ѝ годишно се озовават в нея без да имат направление за прием, издаден от общопрактикуващ лекар. А голяма част от тях идват направо в педиатрията, без да се обаждали на Спешна помощ.

"Най-голям е процентът на тези случаи в малките часове на нощта", обясни доц. Калайков. Въпреки че в педиатрията няма спешен кабинет, а само приемен, тежки случаи също пристигат. Липсата на анестезиолози обаче предполага и липса на реанимационни действия.

Поне до 5 януари, до когато проверка трябва да установи от какви кадри и апаратура има нужда педиатрията. Това обясни на извънреден брифинг по-късно в сряда здравният министър Кирил Ананиев. По думите му, цитирани от БНТ, вече е създадена "необходимата организация, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ".

XS
SM
MD
LG