Връзки за достъпност

Извънредни новини

Промяна на промяната. Управляващите с още идеи за регулации на Airbnb


Валери Симеонов

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) и зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов (“Обединени патриоти”) продължават да представят идеи за регулиране на апартаментите, давани под наем чрез платформи като Airbnb. Няколко дни след като внесоха законопроект за задължителна категоризация на тези апартаменти, двамата “отмениха” тази своя идея и предложиха задължително вписване в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма. Към момента нито една от идеите не е утвърдена от Народното събрание.

Пред Нова телевизия Валери Симеонов сравни отдаването на апартаменти чрез Airbnb с “беззаконие”.

"Дали държавата се прави, че не вижда беззаконието и може ли да осигури равни условия за всички, които се занимават с хотелиерска дейност?… Само по себе си е нарушение на закона да упражняваш търговска дейност, без да плащаш данъци", каза Симеонов.

Менда Стоянова обясни предложенията с необходимостта всеки бизнес да бъде регулиран.

"Искам категорично да кажа, че тъй като това е един нов бизнес за България и при всички случаи над 90 на сто от него се осъществява онлайн, няма как ние да не работим за регулиране на този бизнес", коментира Стоянова пред журналисти в парламента, цитирана от БТА.

Облагането на доходите от отдаване под наем чрез Airbnb обаче няма нужда от нови закони, коментираха пред Свободна Европа експерти. Според Румен Драганов от Националния борд по туризъм, държавата лесно може да проследи броя на нощувките, защото може да поиска данните от платформата. Наемодатели коментираха пред Свободна Европа, че получаването на парите става единствено по банков път и те декларират доходите си пред НАП и плащат данъци върху тях.

Какво точно става?

Първоначално Менда Стоянова и Валери Симеонов предложиха местата за настаняване да подлежат на задължителна категоризация, подобно на къщите за гости и хотелите. Промените бяха включени в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2020 г., с които се променя и Законът за туризма.

Последва реакция срещу тези предложения и обвинения, че държавата се опитва да създаде “излишна бумащина”. Тогава Стоянова и Симеонов “промениха” своя проект и представиха идеята си отдаваните за краткосрочен наем апартаменти да бъдат вписвани в регистъра на местата за настаняване. Проектът им предвижда също спиране на платформи като Airbnb, Booking, Homeway, Facebook групи, когато се установят нарушения.

"Искам да кажа за всички хора, които правят този бизнес, че нямаме за цел да увеличаваме тяхната административна тежест. Според настоящия Закон за туризма всички те са длъжни преди да осъществяват тази дейност да се категоризират и впишат в националния регистър на местата на настаняване. Сега ще направим промяна, с която ще ги освободим от задължението да се категоризират и ще остане само вписването им в регистъра за хотелските настанявания", обясни Стоянова.

Тя каза още, че предвиждат възможност общините да сключват договори с онлайн платформите срещу съответно заплащане и от тях да получават съответно информация за местата за настаняване. Очакванията са по този начин да се предотврати възможността местата за настаняване, които не са се регистрирали, да предоставят услуга без да плащат данъци.

По данни на AirDNA Market Minder през август 2015 г. предлаганите имоти в София в платформата Airbnb са били 613, а през юли 2019 г. вече са 3030. 37% от туристите избират това настаняване, отчита общинското предприятие “Туризъм”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG