Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп посети изненадващо Афганистан и обяви подновяване на преговорите с талибаните


Доналд Тръмп в базата в Баграм
Доналд Тръмп в базата в Баграм

Вашингтон подновява преговорите с талибаните за постигане на мир в Афганистан. Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на изненадващо посещение в база на американските военни в Баграм.

„Талибаните искат споразумение и ние се срещаме с тях. Ние им казваме, че трябва да има спиране на огъня, те не искаха прекратяване на огъня, но сега искат прекратяване на огъня“, каза Тръмп по време на първото си посещение в Афганистан като държавен глава.

Визитата на Тръмп идва седмица след освобождаването на двама западни заложници – американски и австралийски гражданин – в замяна на което Афганистан освободи трима бойци на талибаните.

САЩ и талибаните бяха близо до постигането на споразумение през септември, което да позволи на американските сили да се изтеглят. Тогава обаче Вашингтон прекрати преговорите, след като при бомбен атентат в Кабул бяха убити 12 души, сред които един американски войник.

При посещението си Тръмп отбеляза, че броят на американските военни в Афганистан намалява, но каза, че САЩ ще запазят присъствието си „докато не постигнем споразумение или тотална победа, която да ги (талибаните – б.р.) накара много силно да искат сделка“. В момента в Афганистан има около 13 хил. американски военни, както и европейски сили в рамките на мисията на НАТО.

Досега талибаните отказват да преговарят с правителството в Афганистан, което смятат за „американска марионетка“. Затова преговорите се водят от Вашингтон. Преди месец президентът на азиатската страна Ашраф Гани обяви план за мирни преговори между САЩ и талибаните, който предвижда седем конкретни стъпки. Анализатори обаче определят някои от тях, включително условието за мир в продължение на един месец преди преговорите да бъдат подновени, за неизпълними.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG