Връзки за достъпност

Извънредни новини

Словакия отново отказа да ратифицира Истанбулската конвенция


Истанбулската конвенция е цели ограничаване на насилието срещу жените

Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция въпреки призива на Европейския парламент всички държави от ЕС, които все още не са я ратифицирали, да го направят възможно най-скоро. Това реши парламентът на централноевропейската държава в четвъртък, часове след като незаконодателната резолюция беше приета от ЕП.

„Парламентът на Словакия не е съгласен Европейският да стане страна по конвенцията на Съвета на Европа, без страните членки единодушно да са се съгласили на това“, пише в позиция, приета от депутатите в Братислава, цитирана от EUractive.

Словакия е една от седемте страни от ЕС, които не са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Другите държави са България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Обединеното кралство. ЕС подписа конвенцията през юни 2017 г., но не може да стане страна по нея без съгласието на всички държави членки.

Борбата с насилието, основано на пола, е сред приоритетите на новата Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен. Тя също ще продължи да настоява седемте държави, които още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят възможно най-скоро. В началото на своя мандат тя смята да предложи и хармонизирането на дефиницията за престъпления, свързани с насилието върху жени в ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG