Връзки за достъпност

Извънредни новини

На фона на протест: Предложен е още по-строг режим на водата в Перник


Част от плакатите на протеста в Перник в петък. Снимка: Владислав Стоилов
Част от плакатите на протеста в Перник в петък. Снимка: Владислав Стоилов

Нов режим на водоподаването, при който жителите на Перник, Батановци и околните села да имат течаща вода седем вместо десет часа в денонощието. Предложението си министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова направи по време на парламентарен контрол в петък, съобщи БНР.

Към момента режимът предвижда хората да имат вода пет часа сутрин и пет часа вечер. По думите на жители на Перник режимът не се спазва стриктно. Новото предложение, направено по думите на Аврамова от „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) Перник, предвижда течаща вода да има седем часа в денонощието - между 15 и 22 часа.

„С това ще се намалят загубите по мрежата и ще се гарантира строг контрол на разходването на водата. По този начин се надяваме напролет да има достатъчно вода в язовир „Студена“, аргументира предложението Аврамова и призова кметът на Перник да одобри новия воден режим.

До режима на водоподаването в Перник се стигна заради изключително ниското ниво на язовир „Студена“, от където идва водата за питейно-битово водоснабдяване на града. Досега единственият наказан е директорът на ВиК Иван Витанов, който беше уволнен. Причината е че ВиК не е предупредило навреме Община Перник за ниското ниво на язовир „Студена“ и заради това местната управа не е въвела навреме режим на водата. Витанов пък обвини Община Перник за забавената реакция.

Както Свободна Европа писа, Министерството на околното среда и водите (МОСВ) е утвърдило от язовира да се използва еднакво количество вода, когато в него е имало 20,5 млн. куб. м вода през юни 2018 г., и когато в него е имало 8,43 млн. куб. м през октомври 2019 г. Т.е. във ведомството са знаели за предстоящата криза с водата, но не са взели мерки, за да я предотвратят.

Петя Аврамова отказа да назове конкретен виновник за ситуацията в града, но все пак призна, че имало известно забавяне в действията на ВиК оператора по ограничаването на водоползването. Министърът посочи също, че се провеждат консултации със специалисти, за да се намери решение на кризата.

По-рано през деня областният управител на Перник Ирена Соколова съобщи, че проверки са установили неправомерно отклоняване на огромни количества вода от района на водосбора на язовир „Студена“

„Преди три дни видях бентовете за отклоняване на цялата вода от един от основните водоизточници при маловодие с тръба, отвеждаща към помпена станция“, каза Соколова.

При премахването на бентовете още на следващия ден - 28 ноември се е установило увеличение на дебита към язовира с 418 литра в секунда, при само 44 литра в секунда ден по-рано, обясни тя и добави, че ще подаде сигнал в прокуратурата.

На този фон жители на Перник и останалите населени места на воден режим протестираха с искане за оставката на областния управител Ирена Соколова и за изясняване на причините за кризата. По информация на бТВ гражданите планират нова демонстрация вечерта, при която се очаква да блокират и пътища.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG