Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екоминистерството: Вода от „Студена“ е отклонявана за Радомир


Язовир Студена
Язовир Студена

След установения за Перник и околните села режим, вода за захранването на язовир „Студена“ е била отклонявана за нуждите на Радомир. Това стана ясно след извънредна проверка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), назначена в петък след сигнал на областния управител Ирена Соколова.

Извършената проверка е открила, че водата, идваща от водоизточник „Врелото“, постъпва в шахта, от която малка част се насочва за язовир „Студена“, а през друга тръба останалото количество отива към помпена станция „Крапец“, която снабдява Радомир. От МОСВ уточняват, че подобно отклоняване е позволено единствено в условията на аварийна ситуация, което е било определяно като условие от страна на министерството към Вик Перник от 2003 г. насам.

По време на проверката е станало ясно, че помпената станция за снабдяване на Радомир е спряла да работи, а количеството от водоземната шахта прелива по дерето и се включва към язовир „Студена“. Според дежурния на помпената станция, нейната работа е била преустановена на 28 ноември, което съвпада със справка на ВиК Перник, която тогава отчита по-голям приток в язовир „Студена“ от предходния. Режимът на водата в Перник и околните села започна на 18 ноември.

Проверка е направена и на ВЕЦ "Студена", като е установено, че той не функционира. Става ясно също, че отчитането на черпените от язовира водни количества до 24 ноември се е извършвало по разходомерно устройство, което в момента на проверката е липсвало. МОСВ не е било уведомено за демонтирането на устройството, което отчита ползваните от язовира води.

От екоминистерството посочват, че проверките ще продължат и ще поискат информация от електроразпределителното дружество за енергията, ползвана от станция „Крапец“, за да може да се установи с точност какво е било количеството вода, отклонявано за Радомир от „Студена“.

В петък министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова предложи още по-строг режим на водата като вместо досегашните 10 часа, в които перничани имат вода, те да бъдат намалени на седем. По-рано, по думи на жители на Перник, стана ясно, че режимът не се спазва стриктно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG