Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Малта подава оставка заради убийството на журналист


Хиляди малтийци излязоха на протест в неделя с искане за правосъдие по случая с убийството на Дафне Каруана Галиция
Хиляди малтийци излязоха на протест в неделя с искане за правосъдие по случая с убийството на Дафне Каруана Галиция

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат съобщи, че ще подаде оставка през януари, на фона на протести с искане да напусне поста си, заради разкритията около убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция през 2017 г.

В телевизионно обръщение в неделя вечер Мускат обяви, че ще освободи и лидерското място в управляващата Лейбъристка партия на 12 януари. Няколко дни по-късно ще подаде оставка като министър-председател. През това време партията ще може да си избере нов лидер, който да се закълне като министър-председател. Решението му да не напусне веднага предизвика критики в страната, но семейството на Галиция, което оглавява антиправителствените протести, още не е коментирало решението на Мускат.

Премиерът беше призован да се оттегли след изтичането на информация, че той се е опитал да прикрие участието на негов ключов съветник в поръчката и подготовката на убийството на журналистката, която беше взривена в автомобила си.

Мускат отхвърли обвиненията като в обръщението си заяви, че всеки ден е работил за разкриването на убийството, но призна, че някои действия на властите са могли да бъдат и по-добри, пише Ройтерс като съобщава, че хиляди хора са протестирали в неделя в столицата Ла Валета.

Изявлението на премиера идва, след като в събота малтийският бизнесмен Йорген Фенек беше обвинен за съучастие в убийството. Фенек беше арестуван в края на ноември на яхтата си, докато се опитваше да избяга от страната. Той настоява, че е невинен.

Във вторник началникът на канцеларията на премиера Кийт Скембри подаде оставка, след като няколко дни по-рано бе арестуван, а впоследствие освободен във връзка с разследването за убийството на Галиция. През седмицата оставка подаде и министърът на туризма Конрад Мици, а министърът на икономиката Крис Кордона временно се оттегли от поста си, за да бъде разпитан от полицията по случая.

Малта е подложена на силен натиск от европейските институции да разкрие убийството на разследващата журналистка, което потресе страната. Галиция е работила върху множество разследвания за корупция и пране на пари, включително в средите на управляващите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG