Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две уволнения и две наказания в ИВСС заради изтеклите лични данни на съдия Мирослава Тодорова


Съдия Мирослава Тодорова
Съдия Мирослава Тодорова

Два служители на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са уволнени, а други двама техни колеги – наказани, заради публикуването на личните данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ през лятото. Това е резултатът от извършената вътрешна проверка по случая, съобщи специализираният сайт "Лекс", позовавайки се на официален отговор на запитване по Закона за достъп до обществена информация.

В средата на юли ИВСС публикува на сайта си имуществените декларации на над 4400 магистрати, като единствено тази на съдия Тодорова не беше със заличени лични данни. Публикувани се оказаха освен адреса и данните на партньора ѝ, дори тези на непълнолетното им дете. Това стана само няколко дни, след като държавата регистрира най-голямото изтичане на лични данни от системата на НАП.

Впоследствие от ИВСС обясниха, че са допуснали "пропуск", твърдейки, че името на файла с имуществената декларация на Тодорова "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII" е било публикувано "в работен вариант", а не е представлявало указание към служителите, които публикуват декларациите. Накрая главният съдебен инспектор Теодора Точкова също обяви, че не става въпрос за указание личните данни на съдийката и семейството ѝ да бъдат огласени, а че "пpeпpaтĸaтa "нe ce чиcти" би cлeдвaлo дa e ĸъм cиcтeмния aдминиcтpaтop, ĸoйтo нa бaзaтa нa тexничecĸитe cи yмeния, дa извъpши нyжнoтo изчиcтвaнe".

Видът, в който бе качена имуществената декларация на съдия Тодорова (заличаванията са направени от Свободна Европа)
Видът, в който бе качена имуществената декларация на съдия Тодорова (заличаванията са направени от Свободна Европа)

"Наистина ми се струва недопустимо несериозно никой да не ме потърси толкова дни. Създава се впечатление, че държавата е на автопилот по въпроси, които не представляват интерес на реалната власт. Самият факт, че съм наказателен съдия и това не предизвика загриженост, е тревожно послание. Аз по служба причинявам институционализирано страдание на някои хора, ако не приемаме, че това е достатъчно сериозно, за да предизвика реакция, значи не гледаме сериозно на собствената си професионална дейност. [...] От това до състояние на правен нихилизъм крачката е по-малко от една", заяви седмица по-късно съдия Тодорова пред Съдийската колегия на ВСС, където се яви по собствено желание.

По случая бе образувана и проверка на Комисията за защита на личните данни, който по информация на председателя ѝ Венцислав Караджов се очаква да приключи идната седмица. Той коментира пред "Лекс", че колегите му проверяват дали дали има и други случаи на публикувани лични данни на магистрати и какви мерки са предприети от ИВСС след случая с Тодорова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG