Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Съпротива срещу девалвацията". Мирослава Тодорова накара ВСС да реагира за изтеклите ѝ данни


Съдия Мирослава Тодорова
Съдия Мирослава Тодорова

„Мислих дали има смисъл да идвам, обаче реших, че ако не дойда, това е съзнателно или несъзнателно съучастие в процеса на девалвация.“

Така съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд започна във вторник обръщението си към Съдийската колегия на ВСС. Тя бе изслушана по повод неправомерно оповестените от съдебния инспекторат лични данни на нея и семейството ѝ.

Теодора Точкова отказа да дойде във ВСС заради отпуск

Всъщност, дневният ред на колегията включваше изслушване на главния съдебен инспектор Теодора Точкова, но тя отказа да дойде, тъй като е в отпуск до сряда, 31 юли. Освен това нямало какво да добави към вече огласената от институцията ѝ позиция по случая.

Както Свободна Европа писа преди две седмици, Инспекторатът към ВСС (ИВСС) публикува на сайта си имуществената декларация на съдия Тодорова с незаличени ЕГН, номер на личната карта и адрес. В нея фигурираха дори ЕГН на партньора и непълнолетния ѝ син, което представлява нарушение на Закона за личните данни.

Допълнителен елемент в този необичаен случай бе фактът, че името на pdf-файла с декларацията на Тодорова носеше заглавие на латиница: „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“. Нито една от декларациите на останалите над 4400 магистрати не бе оповестена по подобен начин.

Заглавието на pdf файла на декларацията на съдия Тодорова, публикувана от ИВСС
Заглавието на pdf файла на декларацията на съдия Тодорова, публикувана от ИВСС

Според официалната позиция на съдебния инспекторат става въпрос за грешка. Обяснението бе, че във файла има техническа пречка данните на съдия Тодорова и семейството да бъдат заличени. Затова на файла, по обясненията на ИВСС, е поставена своеобразна "резолюция", адресирана до ведомствен компютърен специалист.

От изслушването на съдия Тодорова пред Съдийската колегия на ВСС обаче стана ясно, че никой от съдебния инспекторат не я е търсил нито преди, нито след осветяването на личните данни на семейството ѝ. Точкова ѝ позвънила едва след интервюто ѝ пред бТВ миналата неделя.

"Създава се впечатление, че държавата е на автопилот"

„Наистина ми се струва недопустимо несериозно никой да не ме потърси толкова дни. Създава се впечатление, че държавата е на автопилот по въпроси, които не представляват интерес на реалната власт.“

„Самият факт, че съм наказателен съдия и това не предизвика загриженост, е тревожно послание. Аз по служба причинявам институционализирано страдание на някои хора, ако не приемаме, че това е достатъчно сериозно, за да предизвика реакция, значи не гледаме сериозно на собствената си професионална дейност. [...] От това до състояние на правен нихилизъм крачката е по-малко от една“, заяви тя пред членовете на колегията.

Разказа и, че декларацията е била отваряна на различни компютри в съда и всеки път заличаването на личните данни в нея е било възможно.

„Това го казвам, не за да подклаждам световната конспирация, а защото е обективна даденост. И защото колегите трябва да сме сигурни, че когато декларираме данни, те няма да бъдат огласени по начин, който да поставя в риск нас и семействата ни.“

"Съдебната власт допуска създаване на органи, които се използват за саморазправа"

Отбелязвайки, че очевидно няма да разбере какво точно се е случило с декларацията, а и се съмнява и съдебните кадровици да разберат, Тодорова насочи вниманието им към друга опасност: „Съдебната власт допуска създаване на органи, които се използват за саморазправа“.

„Апелирам да изглеждаме сериозно и да реагираме“, продължи тя, подчертавайки, че личните данни на всички граждани са защитени от закона, но тези на съдия и неговото семейство „са вече съвсем различен въпрос и защитата, която се изисква да им бъде осигурена, е много по-висока“.

По думите ѝ съдебната система се намира в състояние, при което съдиите вече не очакват нейните органи да им помагат, „но поне да не ни застрашават“.

"Организирана анархия, ако не нещо друго"

„Ако ИВСС няма нужния функционален и професионален капацитет, трябва да се помисли дали е оправдано да има такива правомощия“, заяви съдия Тодорова, добавяйки, че според много от колегите ѝ в този случай е била премината „допустимата граница“. Публикуването на ЕГН на непълнолетния ѝ син тя определи като „организирана анархия, ако не нещо друго“.

„Участието ми го приемете като акт на съпротива срещу девалвацията“, обобщи накрая съдийката.

"Всички по реда си, които уязвяваха независимостта на съда, бързо се забравят"

И добави недвусмислено послание към членовете на колегията, които само преди няколко седмици намалиха оценката ѝ за сметка на тази на Петя Крънчева: „Историческият метаболизъм на социалните процеси в съдебната власт е показал, че всички по реда си, които уязвяваха независимостта на съда по поръчка или поради други конюнктурни съображения, бързо се забравят, все едно никога не ги е имало“.

Попитана от Атанаска Дишева дали се чувства застрашена, Тодорова отговори: „От гледна точка на криминологията не трябва да казваме колко ни е страх, но мога да кажа, че съм обидена, защото смятам, че това е унизително. Унизително е да полагаме усилия да попълваме декларация, да спазваме срокове и накрая никой да не положи усилия да не се публикуват данни, които не би трябвало“.

Последва нов въпрос от Дишева – дали бившият председател на Съюза на съдиите в България се чувства обект на особено отношение. Тодорова отговори положително, аргументирайки се с „множеството съвпадения, които са се случили“.

„Вече беше оповестено, че съм била в тефтерче в графата „Да се удари“, сега файлът с декларацията ми е озаглавен „Не се чисти“. Няма как да забравя и, че съм единственият съдия, проверен за две години по сигнал на главния прокурор, който не би трябвало да доведе до нищо, добави съдия Тодорова.

Въпроси от други членове на Съдийската колегия нямаше. Последваха кратки уточнения за съдържанието на декларацията по случая, след които тя бе единодушно приета с 10 гласа „за“. Според документа „налице е грубо нарушение на Закона за защита на личните данни и Общия регламент за защита на данните“.

"Допуснато е посегателство срещу личната неприкосновеност на съдия Мирослава Тодорова"

„Допуснато е посегателство срещу личната неприкосновеност на съдия Мирослава Тодорова и на нейното семейство, както и срещу независимостта ѝ като съдия“, се казва още в позицията на колегията.

Членовете ѝ подчертават, че Инспекторатът на ВСС „като орган, съблюдаващ интегритета на съдии, прокурори и следователи, и натоварен с функции по установяване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт или нарушаващи независимостта на магистратите, следва с повишено внимание да пази и отстоява техните права и достойнство“.

Преди изслушването на съдия Тодорова мнозинството в Съдийската колегия с нищо не бе показало, че е обезпокоено от случая. Допускането на съдийката до заседанието пък стана по предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, след като останалите членове разбраха, че и без това тя е дошла на крака.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG