Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потреблението на въглища в света намалява, но по-слабо от миналата година


Пушаци излизат от комините на топлоцентрала в Минск
Пушаци излизат от комините на топлоцентрала в Минск

Изненадващо намаление на използването на въглища в Европа и САЩ е причината за по-ниските от очакваните въглеродни емисии през 2019 г. Това се казва в доклад на Световната метеорологическа организация в Женева, публикуван във вторник.

Намаляването на търсенето в Китай и Индия също е допринесло за забавяне на производството на парникови газове с 0.6 на сто спрямо прогнозите, но то е по-малко, отколкото през миналата година, когато свиването на СО2 емисиите е било с 2.1% повече от очакваното.

Причината за по-бавното съкращаване на емисиите е продължаващото нарастване на използването на петрол и природен газ. Въпреки бързото развитие на нисковъглеродните технологии като вятърна и слънчева енергия, емисиите през 2019 г. все още са с 4% по-високи от 2015 г., когато беше подписано Парижкото споразумение за климата.

“По-слабият растеж на емисиите от въглероден диоксид през 2019 г. в резултат на неочакваното намаляване на потреблението на въглища в световен мащаб е недостатъчно да се преодолее рязкото увеличаване на използването на природен газ и на петрол“, коментира Глен Петерс, изследователски директор на центъра за изследване на климата в Осло CICERO.

Изследването изчислява, че само емисиите от горските пожари в Амазония и Индонезия са произвели 6 милиарда тона СО2 през 2019 г., което е около 0.8 млрд. повече от предходната година. Учените очакват, че 2019 г. ще е втората най-топла година в историята, а последното десетилетие ще доведе нивата на СО2 до най-високите поне от 800 000 години.

“Горещите вълни, наводненията, които са се случвали веднъж на столетие, стават по-чести“, предупреди генералният секретар на Световната метеорологична огранизация Петери Талас.

В резултат страни от Бахамите до Япония и Мозамбик през 2019 г. пострадаха от разрушителни тропически циклони, а горски пожари обхванаха Арктика и Австралия. Киселинността на морската вода се е повишила с 26%, разрушавайки морските екосистеми, а нивата на леда в Арктика и Антарктика са рекордно ниски, отбелязва организацията.

Според учените промените в климата са водеща причина за увеличаващия се глад на Земята, от който са страдали 820 млн. души през 2018 г.

Ако иска да се спаси от последствията от промените в климата, човечеството трябва да намалява нивото на емисиите със 7.6 процента годишно до 2030 г., за да има някакъв шанс за ограничаване на температурата до 1.5 ° по Целзий. Затопляне само с 1 градус спрямо нивата от прединдустриалната ера, донесе на света застрашителни суши, пожари, наводнения, предупреждава агенцията на ООН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG