Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шпионският скандал не помрачи дружбата между Белград и Москва


Президентите на Сърбия и Русия Алекасандър Вучич и Владимир Путин
Президентите на Сърбия и Русия Алекасандър Вучич и Владимир Путин

Президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич потвърдиха, че двете страни ще задълбочават дружеските си отношения и ще развиват сътрудничеството си във военната област и енергетиката. Срещата им се проведе в руския курорт Сочи в сряда по покана на руския държавен глава.

Двамата с нищо не демонстрираха, че избухналият преди дни шпионски скандал между Белград и Москва изобщо е повлиял на двустранните им отношения.

Руският президент увери, че Москва ще продължи да осигурява природен газ за Сърбия, независимо от развоя на преговорите за удължаването на договора за транзит през Украйна. Той похвали темповете, с които Белград изгражда своя участък от газопровода "Турски поток" от границата с България до тази с Унгария и укори София, че бави умишлено проекта.

От своя страна Александър Вучич увери, че Белград няма да се откаже от дружбата с Москва и че "няма да позволи другиму да се меси в тях". Той съобщи, че оръжията, които Сърбия купува от Москва, са лична препоръка на Путин, направена по време на посещението му в Белград в началото на годината.

"Всяка среща с Вас е от огромна важност за Сърбия", заяви Вучич, говорейки отчасти на руски по време на съвместна пресконференция след разговорите на четири очи.

Сръбският президент добави, че не е оптимист за уреждането на разногласията между Белград и Прищина по признаването на Косово. Той все пак увери, че усилията ще продължат, съобщава сръбското радио Б52.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG