Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бизнесменът Гебрев подозира, че отравянето му е поръчано от България


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

"Погрешно подадена информация от тук, на базата на която са взети тези разпоредителни решения на друго място". Това заяви пред бТВ оръжейният производител Емилиян Гебрев. Той отговори на въпрос кой, според него, е поръчител на отравянето му през април 2015 г.

Собственикът на "ЕМКО" за пореден път се възмути от действията на редица държавни органи от 2016 г. насам, когато той закупи оръжейния завод "Дунарит". Бизнесменът е обект на разследване от страна на прокуратура за пране на пари. Държавното обвинение твърди, че той е трябвало да знае, че през 2005 г. предприятието е било закупено с "мръсни" пари от КТБ, които той е "изпрал", закупувайки го 11 години по-късно.

"Булгартабак" как е закупен, ИПК "Родина" как е закупен, "Техномаркет" също. Защо единствено и само на мене се повдигат обвинения", попита риторично Гебрев в четвъртък.

През февруари бизнесменът заяви, че действията на държавата, дошли след отравянето му, подсказват за припокриващи се външни и вътрешни интереси. Тогава той имаше предвид съдействието, оказвано от българските власти на офшорната фирма "Виафот" в стремежа ѝ да се намеси в сделката за "Дунарит" и да измести Гебрев. Според разледване на "Биволъ" номинален собственик на дружеството е Алекандър Ангелов, известен като адвокат на депутата от ДПС Делян Пеевски.

От 2016 г. Гебрев е обект на постоянни проверки от данъчните, полицията и КПКОНПИ, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на "Емко" да закупи русенския завод с аргумента, че ако това се случи, ще може да бъде формиран конгломерат, заемащ 30-40 процента от българската отбранителна индустрия.

На фона на тези действия на държавата в началото на седмицата Гебрев разкри пред Свободна Европа, че прокуратурата му отказва достъп до разследването за отравянето му, въпреки че той е потърпевш. В края на ноември разследващият сайт “Белингкат” публикува съвместно разследване с “Шпигел” и “Инсайдър”, според което осем офицери от руското военно разузнаване (известно преди като ГРУ) са в основата на покушението.

В четвъртък стана ясно също, че руски агенти, част от ГРУ, специализирани в убийствата, са използвали градове във Френските Алпи за база за своите операции в периода 2014-2018 г. Сред страните, в които са действали, е и България. Прокуратурата обаче категорично отказва да коментира дали е поискала съдействие от руските си колеги във връзка с тези разкрития.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG