Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ангела Меркел влезе за първи път в бившия нацистки лагер "Аушвиц"


Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в "Аушвиц" заедно с полския премиер Матеуш Моравецки
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в "Аушвиц" заедно с полския премиер Матеуш Моравецки

Германският канцлер Ангела Меркел посети в петък бившия нацистки лагер на смъртта "Аушвиц-Биркенау" в Полша. Това е първото ѝ официално посещение в най-известното място на масови убийства, извършени в Европа от режима на Хитлер, предаде Асошиейтед прес.

"Дълбоко се срамувам от престъпленията, извършени тук от германци. Ужасът, причинен на мъже, жени и деца, ме оставя безмълвна. Макар тук да са извършени някои от най-ужасните престъпления срещу човечеството, ние сме задължени да ги помним и да ги наричаме с истинските им имена", заяви канцлерът Меркел по време на церемония на мястото, където се е намирал концлагерът.

Германия дари 60 млн. евро на лагера, който днес е музей на жертвите на Холокоста. Дарението за фондацията "Аушвиц" идва в добавка към вече дарените от Германия във 60 млн. евро преди 10 г., когато беше създаден фондът за поддържане на музея.

След като стана канцлер през 2005 г., Меркел отдаде почит към жертвите в редица други нацистки концлагери, като е била пет пъти и в израелския музей на Холокоста и мемориала "Яд Вашем". Полското външно министерство нарече посещението ѝ "историческо", което е явно признание за уникалния статут на "Аушвиц" в световната колективна памет, отбелязва АП. Министерството посочва, че това е едва третата визита на действащ ръководител на германско правителство в това световно място на почит към жертвите на нацизма.

През 1977 г. канцлерът Хелмут Шмит става първият германски високопоставен политик, който посещава "Аушвиц". Паметно остава посещението и на Хелмут Кол, който отива в концлагера няколко седмици след падането на Берлинската стена. Тогава той за пръв път говори конкретно за страданията на евреите - нещо, което Шмит не прави.

"Аушвиц" е музей, но също така и най-голямото гробище в света. Паметта е ключът към изграждане на нашето настояще и бъдеще", казва директорът Пьотр Чивински пред "Ройтерс". В концлагера са избити над 1 млн. души, а общо 3 млн. полски евреи са ликвидирани от нацистите по време на Втората световна война.

Очаква се средствата от дарението да бъдат достатъчни за повече от десетилетие на комплекса, чиято поддръжка коства между 4 и 5 млн. евро на година. Половината от общата сума идва от федералното правителство в Берлин, а останалата е събрана от правителствата в отделните германски провинции.

Дарението ще помогне да се запазят сгради, които са били замисляни като временни. Поради недостига на средства от фондацията, която управлява комплекса, се обърнаха с призив за помощ към национални правителства. Дълго време финансиране предоставяха правителствата на САЩ и Полша, но към момента Германия е единствената държава, която е откликнала.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG