Връзки за достъпност

Извънредни новини

Смъртта на 3-годишното дете в педиатрията не е заради лекарска грешка


Столичната педиатрична болница "Проф. д-р Иван Митев"

Трагичният случай със смъртта на 3-годишния Александър в столичната педиатрична болница "Проф. д-р Иван Митев" не е следствие от лекарска грешка. Това е заключението на проверката, извършена от Изпълнителната агенция "Медицински надзор", съобщиха в петък от здравното министерство.

"Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези", се казва в съобщението.

От здравното министерство уточняват, че констатираните двустранни кръвоизливи са от съществено значение за изключително бързото влошаване на състоянието на детето. Проверката не е установила никакви пропуски при диагностицирането и лечението на Александър, който почина на 15 ноември.

Здравното министерство разполага с констативните протоколи както от проверките в педиатрията, "Пирогов" и правителствената болница "Лозенец", където детето бе приемано, така и от практиката на личния му лекар. Всички документи ще бъде предоставени на прокуратурата, която също се самосезира по случая.

"С оглед приключването на проверката на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" в трите болници, от днес директорите на лечебните заведения са възстановени на работа", добавят от здравното министерство.

Както е известно, по лично разпореждане на премиера Бойко Борисов здравният министър Кирил Ананиев временно отстрани от длъжност ръководителите на въпросните болници. Целта на управляващите беше "да има възмездие", както се изрази самият министър-председател.

Заради публичния натиск, упражнен върху лекарите, работили по случая, двама анестезиолози напуснаха столичната педиатрия, заради което интензивното ѝ отделение беше затворено поне до 5 януари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG