Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Положението стана критично". Квартали в Перник нямат достъп до вода, готвят се нови протести


След началото на режима в Перник се стигна до протести заради недоволството на гражданите от действията на общината и ВиК
След началото на режима в Перник се стигна до протести заради недоволството на гражданите от действията на общината и ВиК

Няколко от кварталите в Перник нямат никакъв достъп до вода, групата, под ръководството на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова се е събирала само веднъж, а публичното уволнение на управителя на ВиК дружеството е създало допълнителен хаос. Това заяви в интервю пред БНР кметът на града Станислав Владимиров.

„В Батановци няма (вода - бел.ред) близо 10 дни вече, в кв. „Църква“ е същото положение – нямат никакъв достъп до питейна вода“, каза Владимиров. Кметът изказа крайно недоволство от действията на институциите и факта, че отговорната за кризисната група министър Аврамова вече близо месец не е посетила Перник.

Според жители на Перник водонските карат вода рядко, а нейното качество не е добро. Те предупредиха, че ако ситуацията на се промени ще излязат на нови протести.

"Нито има водоноски, нито има информация кога ще пуснат водата. Положението стана критично", заяви пред БНР жител на квартал "Църква".

В понеделник предстои и общо събрание на ВиК дружеството, което трябва да смени управителя Иван Витанов. Той бе отстранен, след като в началото на ноември стана публично известно, че нивото на язовир „Студена“ е критично ниско. Витанов загуби поста си, под предтекст, че ВиК Перник не е предупредило на време общината за кризата с водата и така въвеждането на режима се е забавило. Оказа се, че той е изпратил писмо до вече бившият кмет от ГЕРБ Вяра Церовска в началото на октомври, а според премиера Бойко Борисов от общината са знаели за кризата, но умишлено не са въвели режим преди изборите.

Както Свободна Европа разкри приблизително еднакви количества са подавани от язовира за питейни и за битови цели до месец октомври с разрешението на Министерството на околната среда и водите. Перник и селата в района са в състояние на режим на водата от 18 ноември, а се очаква часовете, в които се подава вода, да бъдат намалени допълнително.

Преди няколко дни стана ясно също, че водата от един от водоизточниците, захранващи „Студена“ е била отклонявана към Радомир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG