Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция, Албания и Косово ще бойкотират Нобеловата награда за литература


Петер Хандке
Петер Хандке

Турция заяви, че се присъединява към Албания и Косово, като бойкотира церемонията по връчването на Нобеловите награди на 10 декември в знак на протест срещу лауреата на наградата за литература за 2019 г. Петер Хандке. Австрийският писател бе критикуван за подкрепата на югославския лидер Слободан Милошевич.

Турският посланик в Швеция Хаки Емре Юнт заяви пред турския вестник „Хюриет“ в понеделник, че няма да присъства на церемонията по награждаването в Стокхолм, където се очаква да се проведат поне две демонстрации срещу Хандке.

Този ход дойде, след като турски правителствен служител този уикенд призова Шведската академия да промени решението за присъждане на наградата на Хандке.

Външният министър на Косово Бегджет Паколи обяви, че е инструктирал посланика в Швеция да "бойкотира" церемонията, заявявайки, че "писател, който подкрепи Милошевич и неговия геноцид в Босна и Косово, не заслужава Нобеловата награда".

Албанският първи дипломат Гент Какай обяви подобен ход, като в Туитър написа, че "оправданието на жестокостите във войната по време на разпада на Югославия не трябва да бъде възнаграждавано".

Очаква се стотици хора да се съберат на протест срещу Хандке на площада „Нормалмсторг“ в центъра на Стокхолм. Друга демонстрация е планирана пред концертната зала в Стокхолм, където ще се проведе церемонията по награждаването.

Шведската академия присъди на 10 октомври на 77-годишния австриец Нобеловата награда за литература за това, което нарече "влиятелно произведение, което с езикова изобретателност е изследвало периферията и спецификата на човешкия опит".

Победата на Хандке веднага бе посрещната с възмущение в много части на Балканите и на други места заради възхвалата на Милошевич, която той произнесе като надгробно слово при погребението на бившия югославски президент през 2006 г.

Милошевич почина по време на процеса срещу него в Трибунала на ООН за военни престъпления за геноцид и други военни престъпления, извършени по време на конфликтите след разпадането на Югославия през 90-те години.

Хандке не отговори на въпроси за неговата подкрепа за Милошевич по време на пресконференцията на 6 декември в Стокхолм, свикана за представянето му като нобелов лауреат.

"Харесвам литературата, а не мненията", каза той пред репортери.

Хандке трябва да получи наградата си от 9 милиона корони (935 000 долара) на 10 декември, преди да присъства на традиционния Нобелов банкет по-късно същия ден. Всички посланици в Швеция са поканени както на церемонията, така и на банкета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG