Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна разследва бившия си президент Петро Порошенко за държавна измяна


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Украйна разследва доскорошния президент Петро Порошенко за държавна измяна заради сключеното през 2015 г. споразумение от Минск, което трябваше да гарантира спиране на огъня в Източна Украйна.

Говорителката на Държавното бюро за разследвания на Украйна Анжелика Иванова потвърди пред Радио Свободна Европа, че е започнало разследване за „възможна държавна измяна, извършена от Порошенко“.

Споразумението от 2015 г. беше сключено в столицата на Беларус след преговори между лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция. Целта му беше да прекрати огъня в Източна Украйна, където подкрепяни от Москва сепаратисти воюват с украински военни. През лятото на 2014 г. руски части се включиха в конфликта срещу Киев и заради бързото им напредване беше договорено примирие в Минск.

По-късно беше сключено второ споразумение, което регламентира изтеглянето на тежкото въоръжение от Източна Украйна. Спазването му се следи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Регламентира се също размяната на затворници и амнистията за бойци, които не са извършили военни престъпления, както и провеждането на местни избори в контролираните от сепаратистите райони.

Лидерите на четирите държави от т. нар. Нормандски формат се срещнаха в понеделник в Париж и потвърдиха ангажимента си към договорките.

Държавното бюро за разследвания в Киев работи по още 13 разследвания, в които Порошенко е заподозрян или свидетел. Самият Порошенко, който сега е депутат, отрече да е извършил нещо нередно и нарече разследването „ярко потвърждение на реваншизма, който се разпространява в Украйна като злокачествен тумор“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG