Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кой си ти бе, господинчо?" Изборът на Цацаров се превърна в парламентарна атака срещу Лозан Панов


Георги Марков в Народното събрание
Георги Марков в Народното събрание

Предизвестеният избор на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ предизвика дебати в парламента. Но вместо да се фокусират върху качествата на двамата номинирани, някои от управляващите неочаквано атакуваха председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Народният представител от ГЕРБ Георги Марков описа с няколко думи личността на Сотир Цацаров, уточнявайки изрично, че не е имал намерение да се изказва. След като заяви, че главният прокурор "е успешен", което е гарант, че ще ръководи добре КПКОНПИ, Марков изненадващо намеси председателя на ВКС Лозан Панов, извънпарламентарната партия "Да, България" и Българския хелзинкски комитет.

Марков започна с коментар за призива на председателя на ВКС Лозан Панов да се разследват думите на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров за данни за търговия с влияние върху членове на ВСС.

"ВКС става политическа партия като обслужва интересите на „Да, България“, за която не е сигурно, че работи за интересите на България. Как така ще си позволява председателят на ВКС да казва, че ще разследва премиер – днес е Борисов, утре може да е Нинова. Ще разследва главен прокурор", каза Марков.

След това продължи с обръщение към Панов: "Кой си ти, бе, господинчо? Ти си деполитизиран, да си налягаш парцалите".

Тези думи към представител на независимата съдебна власт останаха без санкция от страна на председателя на Народното събрание. Тогава Марков продължи: "Това, което става, е недопустимо и от тази трибуна трябва да се каже: "Ела на себе си, г-н председател на Върховен съд. Ако не - ние да си ходим, той да дойде да ни управлява".

Веднага след това депутатът се прехвърли върху организацията БХК, за която обяви, че е "на Сорос". Марков каза, че не разбира как е възможно БХК да награждава съдии, а “те да взимат служебна бележка или да освобождават затворници”, визирайки предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. После Марков даде и "препоръка": "Хелзинкският комитет да гледа чистотата в тоалетните, да гледа има ли хлебарки".

Изказването му завърши с думите: "Бог на да пази България, ако така ще я караме".

Нито един народен представител от залата не реагира на изказването на Георги Марков. Но за сметка на това пък по темата се изяви и Павен Шопов (независим депутат от "Атака", подкрепящ правителството): "Председателят на ВКС се опитва да политизира и да създаде друго впечатление за съда. Някои хора са хванати в мрежа на неправителствени организации", каза той.

XS
SM
MD
LG