Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лозан Панов призова за разследване на Борисов и Цацаров за търговия с влияние


Сотир Цацаров и Лозан Панов по време на заседание на ВСС
Сотир Цацаров и Лозан Панов по време на заседание на ВСС

Прокуратурата да разследва премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров за търговия с влияние, призова в четвъртък председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Изявлението му беше направено по повод интервюто на министър-председателя пред бТВ преди ден, в което той заяви, че чрез представителите на парламентарната квота във ВСС, излъчени с гласовете на ГЕРБ, е "помогнал" Панов да бъде избран на поста си.

В края на октомври по време на заседанието на съвета, на което Иван Гешев за пръв път бе избран за главен прокурор, Цацаров пък заяви, че последните избори на т.нар. "трима големи" в съдебната власт са се случили "в две други сгради".

Тези случаи засилиха тревогите за намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната система.

За кадруване в съдебната власт от страна на политическата класа недвусмислено са споделяли по-рано още бившият конституционен съдия и бивш зам.-председател на ВКС Румен Ненков и конституционният съдия, бивш председател на Върховния административен съд (ВАС) и бивш депутат Константин Пенчев. Нито едно от тези признания обаче не стана повод дори за проверка.

"В рамките на няколко седмици и главен прокурор, и министър-председател, оповестяват данни за търговия с влияние. Ще ви припомня един друг казус – "Яневагейт", записите на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд и редови съдия в този съд. Тогава отново главните герои бяха министър-председател и главен прокурор. Този път обаче самите министър-председател и главен прокурор оповестяват такива данни за търговия с влияние. Въпросът, който задавам е: къде са разследващите органи", коментира пред журналисти пред ВСС в четвъртък Панов.

Той припомни, че във връзка с "Яневагейт" неколкократно е настоявал за адекватно разследване на този случай, но това така и не се случи. Вместо това разкритията за влияние на премиера Борисов в съдебната власт, включително и чрез главния прокурор Цацаров, бяха неглижирани до разговор "между две каки".

"За да не остане сега под линия, че две батки си говорят, бих казал, че призовавам разследващите органи, с оглед на оповестените данни за търговия с влияние, да извършат разследване", подчерта председателят на ВКС, декларирайки, че не е имал "разговор на четири очи" с премиера, както твърди Борисов.

По повод уверението на министър-председателя, че управляващите ще се съобразят с очакваните препоръки на Венецианската комисия към Съвета на Европа за приемане на механизъм за независимо разследване на главния прокурор в България, Панов изрази резерви как това ще се случи на практика. По думите на Борисов вариантът е две трети от Прокурорската колегия на ВСС да назначават специален прокурор, "който не се отчита на никого" и е "абсолютно независим".

"Доколко ще е независим прокурор, избиран от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор", попита риторично върховният съдия, който неведнъж е коментирал в миналото, че политиците нямат интерес да ограничат правомощията на главния прокурор.

Панов уточни, че изказването му не трябва да се схваща като "политическо говорене", а като професионално. "Един задочен разговор с премиера ще се тълкува отново като политическо говорене. Нека да припомня казаното от депутата Георги Марков, който заяви, че моето политическо говорене е довело до това в България да няма инвестиция на "Фолксваген". Всяка моя дума може да бъде интерпретирана като политическо говорене", добави той.

Председателят на ВКС каза още, че не е против съществуването на парламентарна квота във ВСС, но съотношението между нея и броя на членовете на съвета, излъчвани от професионалната квота би трябвало да е различно. В момента и в двете колегии има по равен брой съдебни кадровици, излъчвани от политиците и магистратите.

Колкото до инициираните от президента Румен Радев консултации за конституционни промени, свързани с мястото и ролята на прокуратурата в съдебната власт, Панов изрази желание да участва, ако бъде поканен. Самият той проведе срещи по този въпрос с държавния глава и премиера преди две години, но те не доведоха до нищо.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG