Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ срещу Airbnb: предложения за патентен данък за всяка стая под наем


Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия
Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия

Депутати от ГЕРБ предложиха ново данъчно облагане за потребителите на онлайн платформи за настаняване в частни домове от типа на популярната Airbnb. Местата за настаняване, в които има по-малко от 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, през 2020 г. ще плащат "размер на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лева", гласи текст, цитиран от "Клуб Z" и внесен от Менда Стоянова и група народни представители.

Текстът е обсъждан в парламентарната бюджетна комисия между първо и второ четене на промените в данъчноосигурителния закон и е приет без дебат.

До този момент данък от този порядък беше плащан от малките хотели с една или две звезди. Ако поправките бъдат приети, те ще засегнат всички, които отдават краткосрочно дори и една стая под наем.

Първоначалната идея на ГЕРБ и "Обединените патриоти" беше да наложат категоризирането на стаите от типа Airbnb, но те оттеглиха предложението си след обществен натиск. Сегашното предложение би довело до същия данъчен резултат за потребителите, но без те да са принудени да се категоризират.

Миналата седмица депутатите приеха, че апартаментите тип Airbnb ще трябва да се регистрират, а ако онлайн платформата предлага системно нерегистрирани помещения, достъпът до нея може да бъде спрян.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG