Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС увещава Полша за климата, продължава санкциите срещу Русия


Лидерите от ЕС, без Полша, подкрепиха политически Европа да стане първият въглеродно неутрален континент
Лидерите от ЕС, без Полша, подкрепиха политически Европа да стане първият въглеродно неутрален континент

Лидерите на държавите в ЕС се споразумяха за постигане на климатична неутралност на Европа до 2050 г. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Франс прес.

„Споразумение за климатична неутралност до 2050 г. Европейският съвет се договори за тази важна цел", написа Мишел в Туитър.

27 от 28-те членки се ангажира да работят за намаляване на емисиите. Полша заяви, че не може да се присъедини към ангажимента докато не види на каква финансова помощ от ЕС ще може да разчита за прехода. Темата ще бъде обсъждана пак през юни, като Еврокомисията обеща да е готова с предложението за компенсиране на силно зависимите от изкопаеми горива държави, през януари.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че е договорил за неговата страна да бъде направено изключение. По негови думи всички райони, които ще бъдат засегнати от промените, ще получат щедро компенсиране.

Държавите от Източна Европа подкрепиха и настояването на Франция ядрената енергетика да бъде счетена за допустимо средство за намаляване на емисиите.

Европейската зелена сделка включва мерки за насърчаване на ефективната употреба на ресурси чрез обръщане към чистата кръгова икономика, за ограничаване на климатичните промени, за спиране на загубата на биоразнообразие и за контролиране на замърсяването. Тя покрива всички сектори на икономиката, особено транспорта, енергетиката, земеделието, строителството и индустрии като стоманата, цимента, текстила и химикалите.

Лидерите на страните членки взеха решение и за удължаването на санкциите срещу Русия с половин година. Те бяха наложени през 2014 г. в отговор на анексирането на украинския полуостров Крим от страна на Русия, както и подкрепата на Москва за сепаратистите в регионите на Луганск и Донецк. Санкциите трябваше да изтекат на 31 януари 2020 г.

Решението идва само няколко дни, след като руският президент Владимир Путин се срещна с украинския си колега Володимир Зеленский в Париж. След преговори продължили повече от осем часа, двамата лидери се договориха за постигане на примирие в Източна Украйна и размяна на военнопленници между двете страни. На срещата присъстваха и лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG