Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американският посланик предупреди, че корупцията пречи на икономическия растеж на Балканите


Вътрешният министър Младен Маринов и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа
Вътрешният министър Младен Маринов и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа

„Корупцията не е изолиран проблем, тя е един от проблемите на региона и тя пречи на икономическия растеж, както и на правителствата да развиват своите страни“. Това заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа на откриването на Форума за устойчивост на Западните Балкани, който се провежда в София, съобщи БТА.

Според американския дипломат корупцията създава възможност за радикализация и екстремизъм и са необходими нови начини за противодействие. Мустафа коментира, че Европа би била по-слаба без всички държави на Балканите да бъдат интегрирани. Тя заяви също, че никоя страна не е изолирана от екстремизъм и радикализация заради движението на хората.

„Радикализацията, независимо от идеологията, е реална заплаха, която подкопава ценности и устоите на закона“, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов. По негови думи службите следят трансграничната престъпност, трансферите на пари и пропагандата в интернет, а обменът на информация с други държави е високоинтензивен.

На изслушването си пред Сенатската комисия по външни отношения преди да стъпи в длъжност, Мустафа определи като една от мисиите си в България борбата с корупцията. В края на ноември американският посланик обяви, САЩ готвят санкции срещу корумпирани български управници. Подобни мерки са предвидени в закона , който регулира дейността на Държавния департамент и операциите зад граница на САЩ (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Appropriations Act).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG