Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нено Димов и Петя Аврамова носят вина за кризата с водата, постанови прокуратурата в Перник


Министрите на екологията и водите Нено Димов и на регионалното развитие Петя Аврамова
Министрите на екологията и водите Нено Димов и на регионалното развитие Петя Аврамова

Министрите на околната среда и водите Нено Димов и на регионалното развитие Петя Аврамова имат вина за кризата с водата в Перник. Това се казва в постановление на прокурор Красимира Минчева от Районната прокуратура в Перник от 10 декември. Информация за това беше разпространена от активистка от Перник, която публикува постановлението във Фейсбук.

"С бездействията си министрите на МОСВ и министъра на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно прееписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК", пише прокурор Минчева.

Според цитирания текст от Kаказателният кодекс в случай, че двамата министри бъдат признати за виновни, те могат да бъдат лишени от свобода за шест години и да получат глоба от пет хиляди лева. Решенито на Районната прокуратура в Перник е препратено до Специализираната прокуратура.

Преди няколко дни стана ясно, че двете министерства се опитват да насочват едно към друго вината за отклоняването на вода от един от водоизточниците на язовир „Студена“ към Радомир, след установяването на режима в Перник и околните села.

Междувременно в петък в Народното събрание бе взето решение, с което министърът на регионалното развитие и благоустройството до 15 май трябва да изготви и предложи на обществено обсъждане закон за ВиК, с който да се въведат помощи за вода. Депутатите също така решиха на два пъти в годината министърът да информира за напредъка в изпълнението на плана за действие към Стратегията за развитието на ВиК сектора в периода 2014-2023 г.

В четвъртък в регионалната парламентарна комисия обсъждаха водната криза в Перник. Сред отправените предложения са тествове за сондажи във вододайната зона на язовир "Студена", премахване на бент на естествения резервоар "Крапец", добив на вода от карстови пещери и връзка със съществуващ според стари карти водоизточник при село Друган.

Перник и селата в района са с режим на водата от 18 ноември, а се очаква часовете, в които се подава вода, да бъдат намалени допълнително.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG