Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой отклони водата? Отговори от МРРБ насочват отговорността към екоминистерството


Очаква се при топенето на снеговете обемът на язовир Студена да се увеличи
Очаква се при топенето на снеговете обемът на язовир Студена да се увеличи

Жителите на Перник, Батановци и околните села вече четвърта седмица са на воден режим. Занапред се предвижда той да става още по-строг – хората в градовете да имат вода шест часа в денонощие, а жителите на някои села – през ден. Причините за ниското ниво на язовир „Студена“, което доведе до режима обаче още не са изяснени, а институциите продължават да си прехвърлят отговорността.

„Водоснабдяване и канализация“ ООД гр. Перник не e отклонявало вода към град Радомир без разрешение от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това се казва в отговор на въпрос на Свободна Европа, отправен към принципала на ВиК – Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това твърдение противоречи на думите на министъра на околната среда Нено Димов, който твърди, че ръководеното от него ведомство не е давало разрешение за такова пренасочване.

Кой реши да се пренасочи водата към Радомир?

За отклоняването на извора „Врелото“, един от водоизточниците, захранващи язовир „Студена“, към помпена станция „Крапец“, която снабдява с вода Радомир, първо съобщи сайтът „Биволъ“. По-късно същия ден МОСВ публикува информация за извънредна проверка, при която е установено, че водата от извора се отклонява към станция „Крапец“.

Тази схема на подаване на вода към град Радомир е напълно законна, но е позволена единствено в условията на аварийна ситуация. В графиците за използване на водите на комплексните и значими язовири е записано, че „при възникване на аварийни ситуации и при съществено намаляване на дебита на извор „Сиреняците“ за района на град Радомир се подават до 250 000 куб. м вода от извор „Врелото“.

„При възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства министърът на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице изменя месечния график, за което писмено уведомява заинтересованите страни. По информация от „ВиК“ ООД, гр. Перник, не са предприемани действия, които да не са утвърдени от Министерството на околната среда и водите“, пише в отговорите на МРРБ.

Министърът на околната среда Нено Димов каза преди седмица в ефира на бТВ, че през последните две и половина години МОСВ не е уведомявано за извънредна ситуация, за да разреши отклоняването на вода към Радомир.

Така двете институции, които отговарят за това жителите на Перник да имат вода, представят две взаимно изключващи се версии за това кой е решил да се пренасочи вода от извор „Врелото“ към Радомир.

Въпроси без отговор

В ефира на БНТ преди седмица кметът на Радомир Пламен Алексиев съобщи, че Радомир също има проблеми с водоснабдяването. Жители на града потвърждават, че заради аварии водата в различни квартали спира често и за по няколко дни. Свободна Европа поиска от ВиК – Перник информация колко често спира водата в Радомир и отделни квартали, но не получи такава. Не получи и отговор дали тези проблеми с водоснабдяването са наложили пренасочване на водата от „Врелото“ към Радомир.

Разрешителните за водовземане от подземен източник, какъвто е извор „Врелото“, се издават от съответната басейнова дирекция към МОСВ. За водосбора на язовир „Студена“ това е Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”. Свободна Европа не получи отговор от МОСВ с какви параметри е разрешителното на ВиК – Перник и какъв контрол е осъществяван по спазването му.

Неясно остава и какво количество вода от „Врелото“ е отклонено към Радомир. Бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова съобщи преди да бъде отстранена от поста, че на 28 ноември, деня в който водата от извора е насочена отново към река Струма, дебитът към язовира се е увеличил до 418 литра в секунда, при само 44 литра в секунда ден по-рано. Досега обаче не е съобщено какъв е дебитът на „Врелото“. От цитиран от „Биволъ“ документ на ВиК – Перник от 2011 г. става ясно, че той може да доставя 1028 куб. м вода за 24 часа в Радомир. Това прави около 11 литра в секунда.

От МОСВ отказаха коментар по казуса с аргумент, че ведомството и министърът са предоставили информацията, която имат.

В едни квартали вода има, а в други не

Междувременно жители на Перник съобщиха, че в някои квартали вода няма изобщо в продължение на дни, въпреки че по сега действащия режим хората трябва да имат вода общо 10 часа в денонощие. На среща с кмета на Перник Станислав Владимиров жителите на един от най-засегнатите квартали „Църква“ поискаха водният режим да е еднакъв за всички. По думите им той не засяга луксозните имоти в селището „Делта хил“, което се намира до село Кладница в подножието на южния склон на Витоша.

След среща на Владимиров с ръководството на МРРБ беше предложено да се подава вода за част от населените места от 16.00 до 22.00 ч., а някои от селата да имат през ден водоснабдяване. С това предложение ВиК Перник гарантира, че в определените часове и дни ще може да се осигури нормално водоподаване, защото в двуразовия режим, който в момента съществува, не могат да се попълнят резервоарите за снабдяване на високите точки на Перник, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG