Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВКС възобнови делото за убийството на Ангел Димитров-Чората


Делото за убийството на Чората бе възобновено по искане на главния прокурор Сотир Цацаров
Делото за убийството на Чората бе възобновено по искане на главния прокурор Сотир Цацаров

Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото за убийството на Ангел Димитров-Чората. Петчленен състав на съда отмени окончателното решение на съда по казуса от април, с което петимата подсъдими бивши спецполицаи бяха осъдени на по 7 години затвор.

Впоследствие Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков сезираха главния прокурор Сотир Цацаров с искане за възобнояване на делото, което той внесе във ВКС в края на май.

Той поиска от върховните съдии петимата осъдени да бъдат освободени от затвора и делото да бъде разгледано отново, твърдейки, че "съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи".

Петчленният състав на ВКС, разгледал искането му възприема част от мотивите в него, посочвайки, че тричленният състав, решил делото през април, е допуснал процесуални нарушения при интерпретацията на събраните доказателства.

"Един от основните и спорни моменти по делото, свързан с установяване на обстоятелствата от предмета на доказване и с пряко отношение за ангажиране наказателната отговорност на подсъдимите, е установяване на механизма и причината за настъпване смъртта на пострадалия Димитров", се казва в съобщението на ВКС за възобновяването на процеса.

Според петчленния състав на съда не е била установено безпорност как се е достигнало да задушаването на Димитров. Той подчертава и че съставът, постановил седемгодишните присъди, не е анализирал до край показанията на двете свидетелки по делото.

"Неоспоримо е, че различните алтернативи, обосновани от експертите, не ограничават възможността на съдебния състав да приеме за безспорно установена една от тях, но само когато може да констатира, че дадената хипотеза е подкрепена и защитима от други обективни данни, установени от доказателствената съвкупност, каквито в случая не се сочат в касационното решение", приема ВКС.

Ангел Димитров загина по време на специализирана акция за задържането му през 2005 г., провеждана от петимата осъдени полицаи. Делата срещу тях продължават вече 14 години. Първоначално те получиха тежки присъди от 19 и 18 г. затвор, които бяха отменени от ВКС през 2011 г., а делото бе върнато за преразглеждане.

През април седемгодишните присъди бяха постановени за причиняване на смърт по непредпазливост. Причина за разминаванията между решенията на различните инстанции са разликите в заключенията на съдебномедицинската експертиза.

Първоначално съдебните лекари заключват, че Димитров е починал от тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата вследствие на причинен побой. Друга експертиза обаче приема, че Чората се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници, а сред причините за това са хронични заболявания и злоупотреба с наркотици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG