Връзки за достъпност

Извънредни новини

Интензивното отделение на Детската болница ще заработи отново на 20 януари


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Интензивното отделение в Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ в София ще заработи от 20 януари, съобщи в парламента министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от БТА.

Детската болница спря спешния прием след като двама анестезиолози напуснаха работа. Молбите за напускане на лекарите са депозирани в рамките на последните две седмици след фаталния случай при който 3-годишният Александър почина от хеморагична пневмония.

Родителите обвиниха лекарите, а премиерът Бойко Борисов се обяви за "възмездие" и нареди отстраняването на директорите на трите болници, в които е било детето. Д-р Елена Георгиева, която е била лекарят в интензивното отделение на Александър, излезе в неплатен отпуск.

След като приключи проверката, според която причината за смъртта на момчето не е лекарска грешка, директорите на лечебните заведения бяха възстановени на постовете си.

В писмото, с което временно изпълняващият длъжността директор на здравното заведение доц. Димитър Калайков обяви, че интензивното отделение на детската болница спира работа, беше записано, че това ще продължи до 5 януари.

Министър Ананиев уточни, че в момента се набират кадри и текат ремонтни дейности. „В момента се водят преговори с двама анестезиолози, които трябва да осигурят екипа, който трябва да работи, за да функционира интензивният сектор. Така че до 20 януари, когато ще приключи ремонтът, и на 20 януари, считаме, че интензивният сектор ще започне да работи в капацитета, в който е одобрена неговата дейност“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG