Връзки за достъпност

Извънредни новини

Половин година след крайния срок. Държавата не отнема паспортите на лъжеинвеститори


Почти девет месеца държавата не успява да се накани да отнеме гражданството на лъжеинвеститори и на чужденци, които не са имали основания да се сдобият с български документи. Това сочи поредната проверка на Свободна Европа в отговорните за това институции. Според законовия текст процедурата за отмяна на гражданство трае три месеца.

Какви са случаите

Става дума за осем души от руски и пакистански произход, които са натурализирани като граждани на България срещу обещание за инвестиции, които обаче не са извършени.

Те бяха установени в рамките на проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. Повод за нея стана скандалът с "продаване" на гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и разследването срещу бившия й директор Петър Харалампиев. Прокуратурата твърди за него, че е изградил корупционна мрежа за продажба на български паспорти.

Проверката обхвана 40 000 души. Сред тях се оказа и съпругата на първия вицепрезидент на ВТБ – Галина Улютина. Според проверката на службите у нас тя не поддържа инвестицията си, заради която е получила европейски документи.

Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров се възползва от законовото си правомощие също да поиска отмяна на натурализацията й. Той стори това за още няколко чужденци, за които пък се оказа, че прокуратурата знае, че са взели паспорти с фалшифицирани документи още от 2009 г.

Сред исканията за отмяна на прокуратурата е и казахстанецът Каир Рахимов, който обаче седмици след искането на Цацаров показа пред Свободна Европа документ, че няма друго гражданство, освен българското.

Според българския закон, в случай, че дадено лице няма друг паспорт, натурализацията му не може да бъде отнета - дори и да се докаже, че отпускането на българските документи е станало в нарушение на правилата. Затова най-вероятно Рахимов ще остане български гражданин.

Мълчаливите институции

Свободна Европа отправи въпроси до Министерството на правосъдието, тъй като заместник-министър от институцията председателства Съвета по гражданство. Именно този съвет има централна роля в преценката за даване и отнемане на натурализацията. В рамките на няколко дни отговори на въпросите така и не бяха дадени.

В Съвета по гражданство влиза не само ресорният правосъден заместник-министър, но и представители на МВР и ДАНС, които извършват проверки на лицата и дават становища дали те отговарят на законовите условия за натурализация.

В края на месец септември от Министерството на правосъдието обясниха, че процедурите за лъжеинвеститорите все още текат. Явно това се случва и в момента, тъй като няма указ на вицепрезидента за отнемане на български паспорти.

Причината

По неофициална информация на Свободна Европа до момента в Съвета по гражданство няма депозирани становища на ДАНС по тези случаи. Без тези становища процедурата няма как да продължи.

Така на практика ДАНС, които преди месеци се похвалиха с разкриването на случаите за неподдържани инвестиции, сами саботират отнемането на паспортите на въпросните чужденци. Агенцията трябваше да е изпратила становищата до месец май.

По закон процедурата за отмяна на натурализация трае три месеца. Институциите вече са шест месеца извън крайния срок.

Официално обяснение на случая няма.

Неофициално представители на изпълнителната власт твърдят, че със забавянето на процедурата се увеличава възможността лицата да се откажат от паспортите си в другите си държави и така да осуетят отнемането на българските документи.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG