Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доган и Пеевски не трябва да се пазят от НСО, коментира Румен Радев


"Ако зависи от мен, Пеевски и Доган няма да имат охрана от НСО". Това каза президентът Румен Радев по време на участието си в предаването "Годината на Дарик радио" по повод дискусиите за Националната служба за охрана. Държавният глава каза, че са необходими промени в службата и че той привидно я ръководи, но тя всъщност оперативно се управлява от други.

"Нека българският законодател прецени дали трябва да се смали охраната. Има хора, които преценяват степента на заплахата", коментира Румен Радев.

Президентът каза, че за него думата на 2019 година е "безветрие", а думата на следващата 2020 година ще е "отговорност".

Промените в констутуцията

Президентът обяви, че ще предложи промени в конституцията. На въпрос какво точно ще поиска да се промени, той даде за пример правото на индивидуална конституционна жалба. Радев каза, че всеки българин трябва да може да сезира Конституционния съд.

"Това е един от факторите за гражданско общество", подчерта държавният глава и допълни, че подобна възможност е разписана в законите на много европейски държави.

След назначаването на Иван Гешев за главен прокурор президентът започна и консултации за промяна в конституцията. Основен фокус са правомощията на главния прокурор, неговата отчетност, както и мястото на държавното обвинение – във или извън съдебната система.

Изборите в Бълагрия

В интервюто за "Дарик радио" Радев отправи критики към изборите, които се проведоха тази година. „Ако четете социологическите изследвания от местните избори, някои показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най тежкото последствие е загубата на доверие. Особено, ако вземем последните местни избори“, каза Радев. „Много са слабостите и аз свиквах заседания на ЦИК, на институции и преди, и след изборите. Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини – 15-20%, а се приема, че 3% е прагът за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места“, добави държаният глава.

Критиките към правителството

Радев беше категоричен, че не води война с никого. "Интересуват ме резултатите от управлението на Бойко Борисов", допълни той.

"Преди 10 години бяхме заедно с Румъния, даже бяхме по-добре. Сега да вземем Румъния - какви са пенсиите там? Ако вземем статистическите данни, ние сме на 51% от средното европейско ниво, Румъния на над 60%... Само за 10 години Румъния се придвижи с 10 пункта напред. А ние само с три... Тази политика, която води правителството, продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци", отбеляза Румен Радев.

По думите му България е с ограничени ресурси и "единственият начин да догоним Европа, това е човешкият капитал".

"Американският президент Доналд Тръмп казва „America first“. Ние трябва да се учим от президента Тръмп", каза още Румен Радев и допълни, че трябва да се защитават интересите на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG