Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция ще изпрати войски в Либия


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че от Анкара са получили официално искане за подкрепа от правителството в Триполи
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че от Анкара са получили официално искане за подкрепа от правителството в Триполи

Турция ще изпрати войски в Либия, след като от Триполи са отправили искане за това. За предстоящите действия на Анкара съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, а законодателната инициатива ще бъде представена в парламента през януари, предаде Ройтерс.

„След като вече ни е отправено искане (от Либия), ще го приемем“, заяви Ердоган в реч пред членове на Партията на справедливостта и развитието. Очаква се законопроектът за изпращане на войски да бъде одобрен в парламент до 9-ти януари.

Преди месец Анкара подписа две споразумения с международно признатото правителството на националното съгласие (GNA) на Фейез ел Сарадж. Споразуменията между турската страна и Триполи са за сътрудничество в областта на сигурността и разграничаване на морските пространства в източната част на Средиземно море.

От началото на годината за властта в Либия се борят GNA и войниците на маршал Халифа Хафтар, които провежда нападения срещу правителствените сили. Военният лидер се ползва с подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства, отбелязват от Ройтерс.

През април от правителството в Триполи обвиниха Хафтар за нападение срещу мигрантски лагер, в което загинаха 44 души, а 130 бяха ранени.

Ройтерс съобщава, че не са ясни детайлите около поканата, отправена към Анкара. В коментар пред репортери, цитиран от Ройтерс, вътрешният министър в правителството на Сарадж – Фатхи Башага, каза, че официално искане до турските власти все още не е било отправяно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG