Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна и проруските сепаратисти си размениха 200 пленници


Мъж слиза от автобус на проруските сепаратисти преди да бъде предаден на украинските власти
Мъж слиза от автобус на проруските сепаратисти преди да бъде предаден на украинските власти

Украинските власти и проруските бунтовници в източната част на страната си размениха 200 пленници в неделя за първи път от две години.

Операцията се проведе по обед край гранично-контролно пропускателен пункт в близост до град Горловка в Донецка област в източната част на Украйна.

По информация на руската агенция РИА Новости Украйна е получила обратно 52-има пленници, държани в Донецк и още 25 в Луганск - двата центъра на сепаратистите. Те съответно са върнали на Киев 60 и 63-има души. Девет души са отказали да бъдат върнати на сепаратистите.

Автобусите със задържаните - два от сепаратистите райони и три от страна на украинските власти, бяха придружени от полиция и тежко въоръжени спецчасти, няколко линейки и от наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Червения кръст, съобщава Агенция Франс прес.

След пристигането им те са били идентифицирани от двете страни в т. нар. "сива зона" преди да се оттеглят от мястото.

Пленниците са конвоирани за идентификация в т.нар. "сива зона"
Пленниците са конвоирани за идентификация в т.нар. "сива зона"

Цялата процедура по предаването и размяната беше предавана на живо във фейсбук страницата на украинския президент Володимир Зеленски.

Самоличността на разменените не се съобщава.Според публикации в украинската преса освободените от сепаратистите са главно украински войници, а също и активисти и журналисти. Двама сътрудници на украинската служба на Радио Свободна Европа - Станислав Асейев и Олег Халазюк, държани в плен от сепаратистите от 2017 г. също са сред освободените в неделя.

Сред предадените от Киев се смята, че са трима мъже, осъдени на доживотен затвор за извършване на нападение в Харков през февруари 2015 г., както и полицаи, участвали в кървавото потушаване на проевропейските протести в през 2014 г.

Последното предизвика възмущението на асоциация от семейства на жертви, които призоваха Володимир Зеленски да се откаже от размяната. Около 200 протестиращи са се събрали в събота вечер пред киевски затвор, за да се опитат да попречат на размяната. „Тази страна няма бъдеще“, пише Владимир Голоднюк, чийто 19-годишен син Устим е убит по време на протестите в Киев, след руската анексия на Крим, съобщава Агенция Франс прес.

Размяната беше договорена в началото на декември в Париж по време на срещата на върха на Нормандската четворка между президентите на Украйна Володимир Зеленски, на Русия Владимир Путин, на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Тя беше поискана от украинския президент.

Последната размяна на заложници и незаконно задържани лица беше направена преди повече от 2 години - на 27 декември 2017 г, напомня руската информационна агенция ТАСС. През септември Киев и Москва размениха 70 задържани, сред които и украинският режисьор Олег Сенцов, носител на най-високото отличие за правозащитна дейност в ЕС - наградата “Сахаров” на Европейския парламент за 2018 г.

Европейският съюз, президентите на Франция Еманюел Макрон и на Русия, както и германският канцлер Ангела Меркел и ОССЕ приветстваха размяната на затворници като стъпка към постигането на мир в Украйна - единственият военен конфликт в Европа в момента. Военните действия продължават да се водят с различна интензивност от 2014 г. насам и са отнели живота на над 13 хиляди души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG