Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бюджетната 2019 приключва с дефицит от 1.14 млрд.


Финансовият министър Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов

Бюджетният излишък, натрупан до края на ноември 2019 г. до ниво от 1.3 млрд. лв., се е стопил за малко повече от месец до дефицит от 1.14 млр. лв. или 0.96% от прогнозния БВП, съобщи в четвъртък "Капитал", позовавайки се на предварителните сметки на финансовото министерство. Изданието припомня, че държавният бюджет за миналата година беше планиран на дефицит от почти 2.5 млрд. лв. заради сделката по закупуването на американските изтребители F-16.

Сред харчовете, заради които излишъкът от края на ноември се е стопил за малко повече от месец, бяха 760 млн. лв. за строежа на магистрала "Хемус" и други инфраструктурни проекти, над 200 млн. лв. за общините и 208 млн. лв. за жп проекти на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

В навечерието на Коледа правителството отпусна допълнително 34 млн. лв. за заплати в МВР, 50 млн. лв. за тол-системата, 34 млн. лв. за информационната система на НАП и 36 млн. лв. за справяне с водната криза в Перник. Общо през декември са похарчени 6.49 млрд. лв., пресмята "Капитал", уточнявайки, че през останалите месеци от годината са изразходвани средно по 3.5 млрд. лв.

Общо разходите на правителството през 2019 г.възлизат на 45.39 млрд. лв., което е с 5.5 млрд. лв. повече от тези през предишната година. От финансовото министерство посочват, че разликата се дължи на сделката за американските изтребители, 10-процентното увеличение на заплатите в бюджетния сектор, по-високи разходи за социални плащания и пенсии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG