Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наблюдаван, подслушван и следен. Следовател осъди МВР за незаконни СРС


Следовател Бойко Атанасов
Следовател Бойко Атанасов

МВР трябва да плати обезщетение от 4000 лв. на следователя Бойко Атанасов заради използване на незаконни специални разузнавателни средства (СРС) спрямо него и семейството по искане на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Това гласи решение на съдия Росен Димитров от Софийския градски съд (СГС) от 13 декември по иск, заведен от потърпевшия по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). МВР обаче може да обжалва пред Софийския апелативен съд (САС).

Както Свободна Европа писа в началото на миналата година, Атанасов заведе въпросното дело, след като Националното бюро за контрол на СРС направи проверка по негово искане и установи, че е бил обект на незаконни СРС още през 2011 г.

"Трите телефона, които са били на разположение на семейството, са били подслушвани"

"Трите телефона, които са били на разположение на семейството, са били подслушвани. Използвани са способи като наблюдение, проследяване. Два месеца някой е ходил по нас, дали са влизали в нас? Това, което виждам, просто е смущаващо", коментира през февруари 2019 г. следователят, подчертавайки, че обект на СРС е била дори малолетната му към онзи момент дъщеря.

Наблюдението на семейството му не е довело до събиране на никакви уличаващи данни срещу него, стана ясно по време на делото, заведено срещу МВР от Атанасов.

"В конкретния случай от доказателствата по делото безспорно беше доказано наличието на незаконосъобразно използване на специални разузнавателни средства, доколкото ГДБОП е поискала разрешение за използване на СРС от Окръжен съд град София, при условие, че компетентният съд за това искане е бил Софийски градски съд", приема съдия Росен Димитров.

В решението му се посочва, че "оперативните способи, използвани срещу Бойко Атанасов във връзка с незаконосъобразното искане и разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства – наблюдение, проследяване и подслушване, категорично са посегателства срещу неприкосновения личен живот и съответно неприкосновеността на кореспонденцията на ищеца".

Фрагмент от разрешението на покойния вече бивш окръжен съдия на София Владимир Иванчев, с което са одобрени незаконните СРС спрямо Атанасов и семейството му
Фрагмент от разрешението на покойния вече бивш окръжен съдия на София Владимир Иванчев, с което са одобрени незаконните СРС спрямо Атанасов и семейството му

Градският съд отхвърля тезата на МВР, че е изтекла 5-годишната давност, в която потърпевшият от незаконни СРС може да потърси правата си в съда. Причината е, че според съдия Димитров тя започва да тече не от момента, в който са използвани незаконните способи през 2011 г., а от момента, в който ищецът е разбрал за тях – 2016 г., когато бюрото за контрол на СРС прави проверка по негова молба.

Искът на Атанасов срещу вътрешното министерство бе за 151 000 лв., но съдът го уважава само за 4000 лв., приемайки, че следователят не е представил никакви доказателства за нанесените му неимуществени вреди.

"...неминуемо причинява вреди от морален характер"

"С оглед на гореизложеното и предвид факта, че ищецът не е ангажирал доказателства за това по какъв начин и в каква степен неправомерното действие на ответника му е причинило твърдените вреди, съдът намира, че следва да се приеме такова в размер на 4000 лв., доколкото според общия разум нарушаването на правото на всеки човек на неприкосновеност на личния живот чрез незаконно подслушване, незаконно наблюдение, незаконно следене неминуемо причинява вреди от морален характер, които следва да бъдат репарирани от виновния субект", пише съдия Росен Димитров в решението си, цитирано първо от специализирания сайт "Лекс".

Бойко Атанасов е сред критиците на доскорошния главен прокурор Сотир Цацаров и неведнъж е правил публични изказвания срещу наследника му Иван Гешев. В началото на февруари 2018 г. той заяви пред несъществуващата вече телевизия "BiT", че е обект на натиск заради разкритията му, че Гешев е сключил "срамно споразумение" по делото за крупни данъчни измами, станало известно с името на МВР акцията "Недосегаемите".

Следователят бе работил по разследването, образувано още през 2010 г., като по думите му е ставало въпрос за данъчни престъпления за стотици милиони и групата се е признала за виновна. Впоследствие обаче Иван Гешев, който по онова време още беше в Софийската градска прокуратура, е сключил "тайно споразумение" с част от членовете на бандата, така че да получат условни присъди.

В тази връзка Атанасов подава и сигнал до Върховната касационна прокуратура през ноември 2017 г. Разследване не е образувано, но пък срещу подателя на сигнала са образувани множество проверки, за които той твърди, че са разпоредени лично от Цацаров. Показателно в случая е обстоятелството, че срещу Атанасов и до днес няма дело за набеждаване, каквато е трайната практика на прокуратурата при подаване на неверни сигнали до нея. Вместо това той е подложен на институционален натиск.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG