Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Докторе, горим!" Какво разкри пожарът в психодиспансера в София


Административната сграда на психодиспансера край Сточна гара е напълно изгоряла
Административната сграда на психодиспансера край Сточна гара е напълно изгоряла

“Само трябва всичко да се изчисти първо”. Това са думите, с които ни посреща д-р Кирил Палавеев, управител на Белодробната болница в София. Здравното заведение дели общ двор с психодиспансера край Сточна гара, който изгоря при пожар преди дни. Миризмата на изгоряло се усеща още от съседната улица, а няколко дни след пожара камионите все още не са успели да изнесат това, което е останало.

И двете здравни заведения пострадаха от пожара, който се разрази навръх Нова година. Една от сградите на Центъра за психично здраве, където се намират администрацията и поликлиниката, е изгоряла напълно. От зданието сега стърчат само парчета бетон, а по земята са разпръснати недогорели докрай папки и документи, напоени от водата от пожарните. По време на инцидента там не е имало хора и никой не е пострадал.

Белодробната болница е по-слабо засегната. Изгоряла е част от покрива. Няколко работници и в момента изхвърлят обгорелите греди.

“Още няколко дни и ще може да започнем възстановителните работи”, казва д-р Кирил Палавеев, управител на болницата. Той е бил на работа на 31 декември следобед, когато става пожарът. “Бях дежурен, гледах през прозорците и се радвах на покоя. След около час сестрата ми каза “Докторе, горим”. Пожарните приключиха още същия ден до около 19 часа”, разказва лекарят. Някои от медицинските уреди са повредени и вече не могат да се използват.

Покривът на белодробната болница
Покривът на белодробната болница

Ден след инцидента Министерството на здравеопазването е изпратило инженер, който да огледа щетите и да прецени колко е компрометирана сградата. “Трябваше да се види дали нещо застрашава сигурността на сградата като конструкция. Има известни забележки. Имаше огледи от СДВР, от пожарната, всички си вършеха работата, направи се обстоен протокол”.

Все още не е ясно колко ще струват ремонтът и цялостното изграждане на покрива, но сметката, която ще бъде връчена на министъра на здравеопазването, трябва да бъде готова в първите дни на тази седмица. Д-р Палавеев се надява ремонтът да приключи бързо и властите да изпълнят обещанието си.

“Първият човек, който ми се обади, беше заместник-министър Бойко Пенков, той също е пулмолог”. От министерството казаха, че в момента обсъждат как да решат проблема максимално бързо.

Все още няма официална версия за причините за пожара. “Имало сграда наблизо, която се е запалила и за зла участ вятърът е бил в посока на поликлиниката. Това са предварителни данни, следва официално заключение на следствените органи'’, информира управителят на белодробната болница.

Пациентите от психодиспансера са настанени в други лечебни заведения. Не е ясно за колко време.

Пред Свободна Европа д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държаваната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", където са настанени част от пациентите на пострадалия от пожара диспансер, коментира, че един от основните проблеми на психиатричните болници е, че всички са възникнали на исторчески принцип и “на практика нито една клиника, болница или отделение не ползва сгради, които са построени за тази цел”.

Тези сгради са пригодявани, за да се обособи психиатрична клиника или отделение, затова, по думите на Гълъбова, повечето не отговарят на съвременните противопожарни изисквания. Затова и редица специалисти виждат в лошата новина за пожара надежда за добра новина - най-после да бъде построена клиника, която е специално проектирана за целта.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG