Връзки за достъпност

Извънредни новини

Япония: Бягството на Карлос Гон не може да бъде оправдано


Карлос и Карол Гон
Карлос и Карол Гон

Японският министър на правосъдието Масако Мори разкритикува остро бившия президент на Нисан Карлос Гон, който бе под гаранция с висящо дело, когато избяга от страната в новогодишната нощ, предадоха ДПА и Франс прес.

Бягството му в Ливан не може да бъде оправдано, заяви Мори в първото си публично изявление по случая, чийто подробности остават забулени в мистерия.

Япония няма официални писмени данни за неговото напускане на страната, каза министърката. Предполага се, че Гон, който ръководеше съюза "Рено", "Нисан" и "Мицубиши", е излязъл от Япония, използвайки "незаконни методи".

Гон, на когото предстоеше дело по обвинения за финансови злоупотреби, каза след като пристигна в Ливан, че е избягал от "несправедливостта и политическото преследване" в Япония. Той отрича всички обвинения.
"За съжаление Гон пренебрегна съдебните процедури на страната ни и постъпката му е равностойна на престъпление", каза също днес Такахиро Саито, заместник-директор в токийската районна прокуратура. Службата ще започне бързо и надлежно разследване, за да разбере как е избягал, добави прокурорът.
Правосъдният министър Мори също обеща задълбочено разследване, за да бъде разкрита истината. Тя е наредила на имиграционните власти да си сътрудничат със съответните агенции, за да затегнат допълнително процедурите по излизане от страната, съобщи Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG