Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерите на Европа призоваха Иран да спазва ядрената сделка, а Ирак - да не гони чуждите войски


Борис Джонсън, Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Снимката е архивна
Борис Джонсън, Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Снимката е архивна

Германия, Франция и Великобритания призовават Иран да се откаже от мерките, които противоречат на споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. Призивът бе отправен в съвместно изявление на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Борис Джонсън, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Призоваваме Иран да оттегли всички мерки, които не са в съответствие с ядреното споразумение", се казва в документа.

В неделя Иран обяви, че няма да спазва ограниченията в ядрената сделка за обогатяването на уран, количеството на запасите от обогатен уран и изследователската дейност. Това бе в отговор на американската атака в Багдад миналата седмица, при която бе убит ген. Касем Солеймани.

В изявлението лидерите на трите европейски страни освен това подчертават поддръжката си за гарантиране на суверенитета и безопасността на Ирак и привързаността си към продължаването на борбата срещу "Ислямска държава". Те призовават Ирак да продължи да подкрепя международната коалиция в борбата й срещу "Ислямска държава". В неделя парламентът на Ирак прие резолюция, която призовава за изтегляне на всички чуждестранни военни от страната.

Трите държави призовават Иран да се въздържа от каквито и да е насилствени действия. Трите страни изразяват и безпокойство от негативната роля, играна от Иран в региона, по-специално от тази на силите "Ал кудс" при командването на генерал Касем Солеймани.

Тръмп заплаши и Ирак

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Ирак с много строги санкции, ако американските военни бъдат принудени да напуснат тази страна, след като вчера иракският парламент гласува за прекратяването на присъствието на чужди военни в Ирак.

Тръмп напомни, че САЩ имат много скъпа военновъздушна база там, чието изграждане е струвало милиарди долари и допълни: "Няма да си тръгнем, докато те не платят за нея", предаде Ройтерс.

Президентът освен това заплаши Иран с големи репресивни мерки в случай на иранска атака срещу американски обекти в Близкия изток в знак на отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани.

Тръмп освен това отново заплаши с нанасяне на удар по ирански културни обекти. "Те имат право да убиват наши граждани, а ние нямаме право да пипаме техните културни обекти? Не става така", заяви Тръмп, цитиран от Франс прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG