Връзки за достъпност

Извънредни новини

Енергетика, отбрана, върховенство на закона. Резултати от Стратегическия диалог България - САЩ


Матю Бойс, Херо Мустафа, Бойко Борисов, Екатерина Захариева
Матю Бойс, Херо Мустафа, Бойко Борисов, Екатерина Захариева

Инициативи в областта на отбраната, енергетиката и върховенството на закона договориха в сряда представителите на САЩ и България в рамките на първата сесия на Стратегическия диалог.

Договорките включват съгласие да се изработи десетгодишна Пътна карта за двустранно сътрудничество в областта на отбраната. Предстои и посещение на помощник-държавния секретар по консулските въпроси на САЩ във връзка със създаването на програма за безвизово пътуване. Освен това в близко бъдеще САЩ ще изпратят в България нов експертен екип, който ще има за цел да подкрепи превръщането на България в регионален енергиен център, пише в заключителния документ от първата сесия на Стратегическия диалог.

САЩ приветстваха одобреното в същия ден от страна на България придобиване на 20 процента дял от плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис. Освен закупуване на собствеността, Министерският съвет одобри и разглеждане на възможността за резервиране на капацитет от плаващата платформа.

В документа се подчертава също, че двете правителства „ще продължат текущия си диалог за върховенството на закона, включително по законодателни и процедурни предложения за укрепване на българските държавни институции, така че те да бъдат по-независими, прозрачни и ефективни.“ Преди дни в България пристигна представител на САЩ, който ще бъде натоварен да следи върховенството на закона в България и Румъния.

Освен това и двете страни подчертаха необходимостта от развитие на 5G мрежи на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона и да насърчават участието на надеждни доставчици на мрежови хардуер и софтуер.

За първата сесия на Стратегическия диалог у нас пристигна делегация, ръководена от Матю Бойс, секретар за Централна Европа и специален пратеник по въпросите на Холокоста. В София трябваше да пристигне помощник държавният секретар Дейвид Хейл, но по думите на посланик Херо Мустафа държавният секретар Майк Помпео е поискал той да остане в САЩ заради напрежението с Иран.

„Този стратегически диалог не е бюрократичен жест, който да е от полза само за САЩ - всичко което вършим днес с нашите български съюзници ще от полза за българския народ, за гордата и чудесна България“, посочи Херо Мустафа. „Това е нова фаза в усилията ни да придвижим нашите отношения на по-високо равнище, които бяха отчетени от президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов в тяхната среща“, каза още посланикът.

„САЩ смятат България за стратегически партньор и съюзник, връзките между двете страни са силни и ще се работи, за да станат те още по-силни“, каза Матю Бойс.

По време на откриването на първата сесия на стратегическия диалог премиерът Бойко Борисов подчерта, че двете държави сътрудничат в областта на енергетиката и изтъкна, че изграждането на продължение на газопровода „Турски поток“ през България не е проблем за това. „Някои се питат защо не ни спират строежа на „Балкански поток“ – защото той не е продължение на „Турски поток“. Той е част от газопреносната мрежа на България и е изграден с най-модерни американски компресори“, обясни премиерът. По-късно през деня той беше на откриването на „Турски поток“ в Турция. САЩ наложиха санкции върху строежа на „Северен поток - 2“ и „Турски поток“.

Премиерът увери също, че Министерството на енергетиката в момента провежда конкурси за избиране на фирмите, които да построят АЕЦ „Белене“ и подчерта, че проектът „ще бъде изпълнен по най-добрия и прозрачен възможен начин в една правова държава.“

Той подчерта също така доброто сътрудничество между София и Вашингтон в областта на отбраната. „Започвам с военното сътрудничество, защото там отношенията ни са най-ясни и безпроблемни. Купуваме най-добрите изтребители, които летят в региона – F-16 Block 70“, каза Борисов и допълни, че у нас се изграждат истински натовски отбранителни системи.

По думите му България работи за отпадане на визите за САЩ и се надява на подкрепа от Вашингтон за евентуално членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG