Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът за национална сигурност поиска дипломация за Близкия изток


Консултативния съвет за национална сигурност беше свикан заради разменените удари между САЩ и Иран
Консултативния съвет за национална сигурност беше свикан заради разменените удари между САЩ и Иран

„Обединихме се около позицията, че ескалация на кризата в Близкия изток застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че страните трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, като положат усилия за провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства.“ Това съобщи президентът Румен Радев след края на Консултативния съвет за национална сигурност във връзка с разменените удари между САЩ и Иран.

След заседанието представителите на държавните органи излизат с препоръки за поддържане на национална позиция, свързана с необходимостта от деескалация на напрежението. Препоръчано е също и службите за сигурност да осъществяват постоянно наблюдение на ситуацията и да анализират всички процеси, които могат да преставляват заплаха за националната сигурност. МВнР трябва да поддържа постоянен контакт с бъгларските граждани, намиращи се в зоните на напрежение, като при необходимост да актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната сигурност. Военно министерство трябва да предприеме мерки за осигуряване на безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии зад граница.

При промяна на обтановката компетентните органи трябва да предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната

На срещата присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, министъра на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, вътрешният министър Младен Маринов, финансовият Владислав Горанов, външният Екатерина Захариева, както и лидерите на БСП и ДПС Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ и други.

След края на срещата премиерът Борисов обяви заседанието като „един от най-лесните съвети“, тъй като всички са били обединени около едно и също мнение.

„Запаха има за всички, когато има глобален конфликт“, каза той. На журналистически въпрос относно връзки на генерал Касем Солеймани с България, Борисов обясни, че това е само препратка на чужда медия и призова да се говори „много внимателно“ по всички теми, свързани с Иран.

В сряда президентът Радев свика заседание на съвета, след като Иран изстреля десетки ракети срещу цели в Ирак, сред които бяха и две бази с американски и коалиционни войски. Атаката от Техеран дойде в отговор на убийството на високопоставения генерал Касем Солеймани, главнокомандващ на елитните части „Ал Кудс“ в състава на иранската революционна гвардия.

По повод атаките американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Вашингтон ще предприеме налагането на допълнителни нови санкции срещу Иран и поиска НАТО да увеличи присъствието си в региона на Близкия изток. От думите му стана ясно, че към момента САЩ няма да продължи с военните действия, както и че Иран „вече отстъпва“. Американският президент призова и страните, ретифицирали ядреното споразумение с Иран от 2015 г., сред които са Франция, Германия, Великобритания и ЕС, да преразгледат решенията и позициите си по въпроса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG