Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шестима кандидати стигнаха до изслушване за поста шеф на БНР


Основно изискване към кандидатите за нов директор на БНР ще бъде представяне на плановете им за финансирането на медията
Основно изискване към кандидатите за нов директор на БНР ще бъде представяне на плановете им за финансирането на медията

Съветът за електронни медии (СЕМ) допусна до изслушване шестима кандидати за поста генерален директор на Българското национално радио (БНР). Това са Антон Митов, Александър Велев, Митко Димитров, Андон Балтаков, Жени Гаджалова и Даниела Манолова. Решението беше обявено в четвъртък по време на заседание на регулатора, предаде БНР.

"Професионалната, управленска и организационна компетентност на кандидатите е доказана в техните документи. Моето предложение е кандидатите да бъдат изслушани, както и досега, по реда на постъпване на техните документи в СЕМ", заяви председателката на медийния регулатор София Владимирова.

По време на заседанието членовете на СЕМ подчертаха, че основно изискване към кандидатите за нов директор на БНР ще бъде представяне на плановете им за финансирането на обществената медия.

Изслушванията ще се проведат на 20 и 21 януари, а името на новия шеф на радиото ще стане известен на 22 януари.

Първоначално документи за участие в конкурса подадоха седем кандидати, но от тях отпадна бившият генерален директор на БНР в периода 2007-2013 г. Валерий Тодоров. СЕМ се мотивира с това, че към 5 декемрви 2019 г. той не бил заличен като управител и съдружник в търговско дружество.

До процедурата за нов директор на обществената медия се стигна, след като от поста бе уволнен Светослав Костов. Той беше назначен за генерален директор през юни 2019 г., но беше отстранен заради редица скандали, които разтърсиха радиото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG