Връзки за достъпност

Извънредни новини

Колите на НСО са изминали 2,5 милиона километра за една година


Колите на НСО са изминали разстояние, което се равнява на повече от 60 обиколки на Земята по линията на екватора
Колите на НСО са изминали разстояние, което се равнява на повече от 60 обиколки на Земята по линията на екватора

Над 2 500 000 километра са изминали служебните автомобили на Националната службна за охрана (НСО) за 2019 г. Това става ясно от отговор по Закона за достъп до обществена информация от началника на службата бригаден генерал Красимир Станчев по до движение „Боец“.

От предоставената информация става ясно, че в периода 2010-2019 г. е имало общо 254 пътно-транспортни произшествия с участие на коли на НСО. От тях по вина на служителите на службата са 66 инцидента. Само един от пострадалите в инцидентите за последните 10 години е човек от НСО. За същия период пострадалите граждани са четирима, сред които блъснатото през декември 14-годишно момче и председателят на парламента Цвета Караянчева.

За 2019 г. произшествията на пътя с коли на НСО са 26, а 8 от тях са по вина на техни служители.

От движението са задали общо 11 въпроса към НСО по Закона за достъп до обществена информация. Един от тях е дали са охранявани депутатът от ДПС Делян Пеевски и почетният председадтел на движението Ахмед Доган.

Според Закона за НСО в списъка с охраняваните лица попадат президентът, председателят на Народното събрание и неговите заместници, министър-председателят, както и представителите на чужди държави със съотвестващи на тези рангове. Охрана получават и ръководителите на международни организации, членовете на Министерския съвет, Конституционния съд, председателите на Върховния касационен и Върховния апелативен съд, кмета на столицата и други.

НСО подчертава, че може да бъде взезто и решение, според което охрана да получат и други народни представители, членове на семейството на президента, министър-председателт и председателт на НС.

От службата казват също, че не водят регистър на охраняваните лица. За седем от 11 въпроса от страна на Боец НСО отказва да предостави информация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG