Връзки за достъпност

Извънредни новини

Апелативният спецсъд остави Николай Димитров на кметския пост в Несебър


Николай Димитров
Николай Димитров

Апелативният спецсъд остави на кметския пост в Несебър Николай Димитров, с което потвърди определението на първата инстанция.

Прокуратурата поиска отстраняването му заради опасност да повлияе на свидетели във връзка с разследването срещу него за купуване на гласове преди местните избори. Според обвинението той е в позиция да промени показанията на свидетели, тъй като се явява работодател на „голям брой фирми и лица в общината“.

Съдът посочи, че Димитров не бива да бъде освободен от длъжност, тъй като обвинението му е като кандидат за кмет, а не като длъжностно лице.

Както Свободна Европа писа делото срещу Димитров предизвика няколко прецедента в най-новата история на България.

В разгара на кампанията преди местните избори през октомври Николай Димитров бе обвинен, че от края на август е ръководил ОПГ с цел купуване на гласове. Обвинението му обаче не беше по член в Наказателния кодекс (НК), предвиден специално за подобно престъпление, а по други две точки, което наложи разследването да бъде водено не от Районната, а от Специализираната прокуратура.

По време на мащабната акция на ГДБОП, антикорупционната комисия и специализираната прокуратура, седмица преди изборите, бяха задържани още кандидатите за общински съветници в Несебър от БСП Петър Тодоров и Георги Георгиев, както и кандидат-кметът в Свети Влас от "Движение 21" Атанас Япаджиев и издигнатият за общински съветник от същата партия Константин Лефтеров. Последва искане от главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитетите им, което Централната избирателна комисия (ЦИК) уважи.

В крайна сметка Димитров спечели от ареста вота с над 59 % от гласовете на избирателите, оставяйки кандидатът на ГЕРБ Атанас Терзиев на второ място с близо 36 %.

Заради обвинението той бе ескортиран в деня на клетвата си от съдебна полиция, окован с белезници, които му бяха свалени по време на церемонията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG