Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на Иран поиска спецсъд да разследва свалянето на украинския самолет


Президентът на Иран Хасан Рохани
Президентът на Иран Хасан Рохани

Президентът на Иран Хасан Рохани призова за създаване на специален съд, който да разследва свалянето на украинския пътнически самолет от въздушната отбрана на страната, при което загинаха всички 176 души на борда. Той направи изявлението си на фона на протести, които призовават за наказание на виновните.

Отговорните за "непростимата грешка", "трябва да бъдат наказани", заяви Рохани в телевизионна реч във вторник. Междувременно представители на властите съобщиха, че са осъществени арести, без да уточняват броя или самоличността на задържаните.

"За нашия народ е много важно който и да носи вина или да е бил небрежен на каквото и да е ниво при този инцидент да бъде изправен пред правосъдието", увери Рохани.

Протести избухнаха в редица ирански градове на 11 януари, след като военните признаха, че полет PS752 на украинските авиолинии е свален „неволно“ ракета малко след излитането си от международното летище в Техеран. Признанието последва три дни след катастрофата, за която първоначално иранските власти твърдяха, че се дължи на технически проблем.

Амирали Хаджизаде, ръководител на аерокосмическото звено на Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC), заяви на 11 януари, че неговото звено поема "пълна отговорност" за трагедията.

Иран покани Канада и Украйна, чийто граждани са сред жертвите, да вземат участие в разследването на самолетната катастрофа. В него ще се включи и Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO). На борда на украинския „Боинг“ имаше 82-ма иранци, 57 канадци, 11 украинци, 10 шведи, 10 афганистанци, трима германци и трима британци. Всички те загинаха при катастрофата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG