Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите избраха Емил Димитров-Ревизоро за екоминистър


Емил Димитров полага клетва
Емил Димитров полага клетва

Емил Димитров-Ревизоро беше избран за министър на околната среда и водите. Депутатите одобриха кандидатурата му със 111 гласа „за“, 96 „против“ и нито един „въздържал се“. Предшественикът на Димитров Нено Димов, който е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, беше освободен от поста.

В подкрепа на кандидатурата на Димитров, който беше издигнат от ВМРО, гласуваха 89 депутати от ГЕРБ, 20 народни представители от „Обединени патриоти“ и двама независими. Против бяха БСП, ДПС и трима независими. При гласуването депутатите от „Воля“ напуснаха пленарната зала.

Емил Димитров досега беше народен представител от групата на „Обединени патриоти“.

В хода на дебатите колегата му Християн Митев заяви, че „патриотите“ безусловно ще подкрепят кандидатурата на Емил Димитров. Той изрази несъгласие с това цялата вина за водната криза да бъде прехвърлена на един човек - бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. „Нека не забравяме, че ДПС управлява два мандата този сектор и проблемите, които са натрупани в Перник не са от месеци, те са трупани през последните тридесет години“, каза той.

От ДПС пък не подкрепиха Димитров с аргумент, че проблемите във водния сектор са резултат от дейността на настоящото управление и новото назначение няма да ги реши.

БСП също гласуваха против кандидатурата на Димитров. „Основната логика на търсенията ви е била да се намери някой, който да гарантира спазване на балансите във властта и довършване на мандата, без значение каква е цената на това добутване до 2021 г.“, каза от парламентарната трибуна депутатът Кристиян Вигенин, цитиран от БТА.

Той припомни изказването на самия Димитров, че не иска да е министър, не познава сектора, а основната задача е да съхрани тази власт, дори на висока цена.

След като беше избран, Димитров обеща, че ще провери в какво състояние са язовирите, за да може да докладва на премиера Бойко Борисов. „Не аз ще реша проблема, ще го реши премиерът. Никой друг освен него не може и аз смятам, че е намерено решение“, каза Димитров, цитиран от в. „Сега“, макар че не уточни какво точно е решението. „Аз съм сигурен, че с това експертно начало, което е изпратено там – ние имаме двама министри, които се грижат, аз съм сигурен, че ще се реши въпросът“, допълни той.

До номинацията на Емил Димитров се стигна след като досегашният министър на околната среда и водите Нено Димов беше арестуван и подаде оставка от ареста. След това му беше повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

В момента около 100 хил. души са на воден режим в Перник, Батановци и околните села. Причината именно Димов да е обвинен, е че той е утвърждавал графиците за използване на вода от язовир „Студена“, чието ниско ниво е причина за водната криза. Тезата на прокуратурата е, че ако той не беше разрешавал да се използва вода за промишлени нужди, в момента в язовира щеше да има достатъчно вода.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG