Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хореограф и ревизор. Пътят от школата на МВР, през БСП и ВМРО, до министър на околната среда


Емил Димитров
Емил Димитров

"Първата ми работа ще е да се разведа с жена си, с която живея от 20 години, след това ще приключа всички сметки, ще ги подаря на децата, ще взема една карта с 1000 лева и така ще ида в министерството". Така обясни неотложните си задължения, ден преди да бъде избран на поста министър на околната среда и водите, Емил Димитров – Ревизоро. Плановете си обясни с далновидност:

"По този начин ако ме задържат, няма да има какво да ми вземат".

За задачите, свързани с новия му пост, вече бившият депутат от "Обединени патриоти", не бе така категоричен: "Трябва да се запозная със ситуацията", каза той.

"Няма кой". Избирането на Димитров съвсем очевидно е на този принцип и никой от управляващите не го крие. Той е приел номинацията да оглави министерството в знак на компромис, за да няма предсрочни избори, както се разбра от неговите думи във вторник: "Не искам да има напрежение, искам мандатът да се изкара докрай. Очевидно трябва да се плати много скъпа цена. Очевидно всички са решили, че аз трябва да я платя тази цена".

Хореографът-икономист от школата на МВР

Известният с прякора си народен представител е представян като "икономист" и "юрист". Първият му досег с правото, според биографичната му справка, е следдипломна квалификация в школата на МВР. Едва по-късно завършва Югозападния университет.

Димитров завтршва първо Института за музикални и хореографски кадри. В разпространената от ВМРО справка пише, че след това работи като хореограф - "през 1980 г. в ДКТ-ЦТПР - дирекция "Мероприятия в чужбина". Преди 1989 г. съкращението ДКТ означава Държавен куклен театър.

После записва да следва във ВИАС (сегашният Университет за архитектура, строителство и геодезия). Година по-късно обаче вече се е прехвърлил в сегашния УНСС, а тогавашен Висш икономически институт "Карл Маркс". После прави следдипломна квалификация в школата на МВР. Специализирал е "Финансово-счетоводна и правна дейност на фирмите" и "Финанси, отчетност и контрол" в Института за следдипломна квалификация към УНСС.

В периода 1993-1996 г. работи в Министерството на финансите. Клуб Z припомня, че става ревизор на годината за работата си по зърнената криза по времето на кабинета на Жан Виденов и се налага като медийна звезда - разобличител на корупционни схеми. Награден е като ревизор № 1 за 1997 г. за направената от него ревизия на Държавния резерв и бартерите нефт срещу зърно по времето на социалистическото правителство. Малко след това е уволнен от финансовия министър Муравей Радев за направената пак от него ревизия на митниците, където той разкрива нарушения по време и на правителството на Иван Костов.

Когато НДСВ и ДПС идват на власт през 2001 г., Димитров е назначен за директор на Агенция "Митници". На поста се задържа по-малко от година.

"Ревизия на кламери" и "тежък лобизъм"

По време на първия кабинет на Бойко Борисов Ревизоро бе сред основните критици на правителството. Тогава той атакуваше основно вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов. "Димитров махна 400 души, после съдът ги върна на работа и им бяха изплатени по десет заплати обезщетение″, каза тогава Танов и допълни, че "го наричат Ревизоро, защото е ревизирал кламери".

Едно от основните притеснения на ВМРО преди да излъчат номинацията на Димитров бе дали тя ще бъде приета не от ГЕРБ, а от другата партия в "Обединени патриоти" – НФСБ. Още докато беше вицепремиер, лидерът на партията Валери Симеинов обивни Ревизоро в "тежък лобизъм" в полза на петролната компания "Лукойл", тъй като именно Димитров бе двигател на конфликтните промени в регулациите на търговията с горива, които облагодетелстваха големите играчи за сметка на малките.

Емил Димитров беше в центъра и на друг скандал - т.нар. поправка "Домусчиеви", която беше внесена и приета от парламента през 2018 г. и щеше да позволи на братята Георги и Кирил Домусчиеви да не плащат 58 млн. лева неустойки на държавата по договора си за приватизацията на Български морски флот (БМФ). Изменението предвиждаше ангажиментите по приватизационни договори вече да важат за 5 години. С два спорни параграфа, единият предложен от Ревизоро, а другият – от "Атака", се даваше възможност това да важи и за подписани по-рано договори. Това предизвика напрежение между партиите във властта, срещу поправката се обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който дори заплаши да напусне управляващата коалиция. В крайна сметка президентът Румен Радев наложи вето, а общественият отзвук от скандала принуди управляващите да оттеглят подкрепата си от проекта, припомня "Медиапул".

"Синята каска" за Цацаров

Емил Димитров е и народният представител, който по собствените му думи, е водил преговорите с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, преди мнозинството да го издигне за председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

"Все пак аз съм синя каска. Ако беше някой от ДПС (да говори с Цацаров), щяхте да кажете "Това е Пеевски". Ако беше от БСП пък - Корнелия Нинова си назначи председател", казва той.

"Г-н Цацаров е това, което всички останали не са. Проблемът дали ще изберем човек, който да може това нещо да го направи – да отиде в една институция и да я направи работеща, не съществува пред нас", аргументира предложението Емил Димитров-Ревизоро.

Защо той се е виждал с Цацаров - Димитров обясни, че е "безпартиен" въпреки че е депутат от "Обединени патриоти".

От "Гергьовден", през БСП до ВМРО

"Безпартийността" на Ревизоро най-сетне успя да му осигури депутатски мандат. Той е втори мандат народен представител като "гражданска квота на ВМРО" от Шуменски избирателен регион.

Първите му политически опити са като лице на "Гергьовден" на Любен Дилов-син през 2001 г. На следващите избори - през 2005 г., Ревизоро е част от листата на БСП в Плевен.

"Никоя партия не би се отказала от човек с високи професионални и морални качества като Емил Димитров. За нас е чест, че той се съгласи да се включи в екипа ни", казва тогавашният лидер на социалистите в града Румен Петков.

По ирония на съдбата на тези парламентарни избори водач на листата на ДСБ в Плевен е… Нено Димов. Днес той е арестуван бивш екоминистър, на чийно стол сяда Емил Димитров-Ревизоро.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG