Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВФ предупреждава: Климатичните промени и търговските войни забавят световната икономика


Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева на Световния икономически форум в Давос
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева на Световния икономически форум в Давос

Понижаване в растежа на световната икономика за следващите две години, предизвикано от заплахи и натиск от търговски санкции на САЩ, климатичните промени, социални безредици и напрежението в Близкия изток . Това са част от заключенията, направени в полугодишната прогноза на Международния валутен фонд (МВФ).

В доклада си МВФ посочва, че очакваният растеж на световната иконмика за 2019 г. от 2.9 % не е бил осъществен, което се очаква да доведе до спад с 0.1 и 0.2 процента за 2020 и 2021 г., когато растежът трябва да достигне съответно 3.3 и 3.4 на сто. От организацията посочват, че това е отражение на негативните изненади дошли от някои развиващи се икономики, начело с Индия, както и повишените нива на социални безредици, довели до преоценяване на глобалните стойности.

До 2017 г. световната икономика растеше със средно 3.8 % на година, а преди 2006 г. темпът бе още по-голям с повишавания от 5.5 % за 12 месеца.

Глобалната икономика е била подложена на допълнително напрежение от множеството икономически санкции, налагани от САЩ и най-вече от икономическата война между Вашингтон и Пекин. От там отчитат, че въпреки добрите новини от последната седмица, свързани с подписването на сделка между Доналд Тръмп и китайските власти, нормализирането на отношенията остава малко вероятно.

„Продължаващо влошаване на икономическите отношения между САЩ и техните търговски партньори…може да доведе до ново достигане на дъното за глобалното производство и търговията, което ще донесе падане на растежа на световната икономика под прогнозните стойности“, казват от Фонда.

МВФ понижават риска от Брекзит без сделка между Великобритания и ЕС в края на месеца. Очакваният "цивилизован развод" ще позволи на британската икономика да нарастне с 1.4 %.

Най-ясна позиция е взета във връзка с негативното влияние, което климатичните промени нанасят върху икономическото състояние на страните по света.

„Климатичните промени, които са причина за повишаването на честотата и размера на свързаните с времето бедствия, вече са причина за застрашаването на здравните и икономическите резултати, при това не само в регионите, които са пряко засегнати“, заявява от МВФ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG