Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Невиждан възход." Тръмп отчете икономически напредък и призова чужди компании да инвестират в САЩ


Доналд Тръмп по време на речта си в Давос
Доналд Тръмп по време на речта си в Давос

Икономиката на САЩ е във възход, а търговските отношения между Вашингтон и Пекин вървят към подобряване. Това каза американският президент Доналд Тръмп в речта си на откриването на световния икономически форум в Давос. На събитието присъстват държавни лидери и директори на влиятелни компании в частния сектор. Срещата се провежда на фона на протести на екоактивисти, включително Грета Тунберг.

„Трябва да отхвърлим вечните пророци на апокалипсиса. Не му е времето за песимизъм. Сега е моментът за оптимизъм“, каза Тръмп.

Америка е в икономически възход, какъвто светът никога досега не е виждал, каза Тръмп и посочи, че САЩ са сключили редица търговски споразумения, които по думите му са модел за 21 век.

След продължил повече от година търговски спор, САЩ и Китай сключиха преди седмица споразумение за възстановяване на търговските потоци и отпадане на част от увеличените мита. Пред световните лидери в Давос Тръмп каза, че следващият етап на преговорите с Пекин ще започне скоро. „Нашите отношения с Китай вероятно никога не са били по-добри.“

Тръмп посочи също, че се надява САЩ и Великобритания да сключат „огромна търговска сделка“ след Брекзит и добави, че премиерът Борис Джонсън също работи в тази посока.

В речта си Тръмп отправи критики към администрацията на предишния държавен глава Барак Обама като заяви, че е наследил „разруха“.

Тръмп каза, че по време на собственото му управление САЩ са станали най-доброто място за живеене на света. „Огромно богатство се изсипва на места, които не са видели нищо през последните 100 години“, каза той.

Тръмп посочи, че от началото на мандата му са създадени 7 млн. нови работни места. По думите му за трите години от встъпването му в длъжност се отворени нови 12 хил. предприятия.

Президентът на САЩ благодари на чуждестранните фирми, които инвестират в страната му и покани международни компании да разширят присъствието си. „Към всеки бизнес, който търси място, където да успее… Няма по-добро място от САЩ“, каза той.

Речта на Тръмп беше изслушана от активистката Грета Тунберг, с която президентът влезе в задочен конфликт преди месеци. Тя критикува световните лидери, че не правят достатъчно за спиране на климатичните промени.

В кулоарите на световния икономически форум Тръмп каза, че САЩ ще участват в инициативата на организаторите за засаждане на един трилион дръвчета. „Аз силно вярвам в околната среда. Искам най-чистата вода и най-чистия въздух“, каза Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG