Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатът ще разгледа процедурата по импийчмънт на Тръмп в съкратен срок


Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл
Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл

Процедурата по отстраняване на американския президент Доналд Тръмп в Сената започна във вторник във Вашингтон с отхвърляне на предложението на сенаторите от Демократическата партия да бъде разрешено да се искат допълнителни документи и доказателства в рамките на процеса.

Лидерът на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл подкрепи план за по-бързо провеждане на процедурата в горната камара на Конгреса. Той предвижда по-малко време за пледиране на всяка от страните и забрана за призоваване на нови свидетели.

През декември контролираната от Демократите Камара на представителите прецени, че има достатъчно основания да се смята, че Доналд Тръмп е извършил нарушения, несъвместими с ролята му на президент. Мнозинството в долната камара на Конгреса прие, че има данни да се смята, че отправеното от Тръмп искане към украинския му колега Володимир Зеленски да разследва фирма на потенциалния му опонент в изборите през 2020 г. Джо Байдън представлява злоупотреба с власт.

Основният аргумент беше свързан с подозренията, че американският президент е поставил въпросното разследване като условие за провеждане на среща със Зеленски в Белия дом, както и за отпускане на военна помощ за Украйна. Отказът на администрацията на Тръмп да съдейства за изясняване на случая бе възприет от мнозинството в Конгреса като доказателство за възпрепятстване на разследването. Това са и двете формални обвинения срещу президента.

Процедурата предвижда в Сената да се проведе процес, ръководен от председателя на Върховния съд Джон Робъртс. В ролята на прокурори са конгресмени от Камарата на представителите, ръководени от демократа Адам Шиф, а адвокатите на Белия дом защитават Тръмп. Сенаторите са в ролята на съдебни заседатели и накрая трябва да гласуват дали да отстранят Тръмп от президентския пост или не. Мнозинство в Сената има издигналата го на поста Републиканска партия и много анализатори смятат, че шансът достатъчно сенатори да гласуват срещу президента е минимален.

Според приетите във вторник правила на процедурата двете страни ще имат по общо 24 часа да представят аргументите си. Процесът ще тече шест дни в седмицата по шест часа на ден. Въпреки че демократите три пъти опитаха да прокарат идеята си по време на процеса да може да бъде искано представянето на допълнителни документи и разпити на допълнителни свидетели, предложенията бяха отхвърлени.

Тръмп отрича да е извършил нещо нередно в разговорите си с Володимир Зеленски. Адвокатите му поискаха той да бъде оправдан веднага от Сената, защото според тях процесът е „опасно изкривяване на конституцията“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG